torsdag 30 maj 2019

Urtidsparken - Michael Crichton

Originaltitel: Jurassic Park
Författare: Michael Crichton
Utgiven: 1990
Sidor: 507, Inbunden
Genre: Science fiction, Skräck
Förlag: Förlags AB Wiken
"Miljonären John Albert Hammond vill skapa något enastående och fantastiskt - något som människor aldrig har slutat fascineras av: dinosaurier! Hans forskarkår lyckas klona fram dinosaurier från blod som hittats inkapslat i uråldrig bärnsten och världen verkar nära ett åttonde underverk: Dinosaurierna i Urtidsparken på Isla Nublar. 
Men det går inte som planerat. Vid en förhandsvisning av parken blir det strömavbrott, och alla elstängsel, strålkastare och säkerhetsanordningar slutar fungera. Plötsligt står den lilla gruppen besökare öga mot öga med en rasande Velociraptor, och de inser att de är fångar på den tropiska ön. De befinner sig i ett ångande mörker där urtiden har kommit till liv."
Jag älskade den här boken! Även om den är en liten tegelsten på ca 500 sidor så kunde jag inte lägga den ifrån mig och den var snart utläst. Den var så spännande och nervkittlande att jag hela tiden var tvungen att se hur det skulle gå. I vissa partier är det ren skräck och vissa scener var mer utförliga och mer "målande" än dem i filmen. Ganska otäcka faktiskt.
Visst, de första 150 sidorna eller så var det mycket teknik- och vetenskapssnack men sen lossnade det verkligen och handlingen togs till en annan nivå. Det är som alltid intressant att se hur pass annorlunda boken är från filmen (eller tvärtom) och här skilde det sig en hel del.
En del karaktärer och deras öden kan vara helt olika mot hur de blev i filmen.

Den här kommer jag nog vilja läsa om nån gång i framtiden. Tummen upp! :D

2 kommentarer:

  1. Den här måste jag verkligen läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var riktigt bra tyckte jag! De första 150 sidorna kanske inte är så spännande men sen tar handlingen en annan vändning. :)

      Radera

Tack för din kommentar! :)