fredag 10 maj 2019

Månadens klassiker: Sagan om ringen - J.R.R. Tolkien

https://www.adlibris.com/se/bok/ringens-brodraskap-forsta-delen-av-ringarnas-herre-9789113044910
Originaltitel: The Fellowship of the Ring
Författare: J.R.R. Tolkien
Utgiven: 1954
Sidor: 481, Kartonnage
Genre: Fantasy, Äventyr
Förlag: Norstedts
"Det är fest hos hoberna, ett småväxt folk som vill leva i lugn och ro med skummande öl och goda historier. Men i deras ägo finn en märkvärdig ring, Härskarringen, som kan förvandla gott till ont. Långt bort i skugglandet Mordor gör den onde trollkarlen Sauron upp planer på att erövra ringen. Hoberna har bara en utväg - att förstöra ringen i Domedagsklyftan. Ett litet utvalt sällskap med hoben Frodo i spetsen ger sig iväg på det ödesdigra uppdraget, en vandring fylld av äventyr och fasor.
Sagan om ringen är den första delen i trilogin om Härskarringen - en av vår tids märkligaste, mest lästa och älskade litterära storverk."
 Här har jag varit med i flera månader med 'Månadens klassiker' utan
att nämna att det är Vargnatts klassikerutmaning jag är med i!
Fy skäms Josefin. Det ska bli ordning på det i framtiden!

Under en veckas tid har jag varit i en helt annan värld. För det känns verkligen så. Och jag har älskat det. Nu efteråt känns det lite som att jag är kvar där, jag har svårt att ställa om för att hoppa in i ny bok. Tolkien har verkligen lyckats att skapa en egen värld som faktiskt känns som om den skulle finnas någonstans på riktigt, likaså alla karaktärer och folkslag som lever där. Är också imponerad över alla visor och sånger som är med i boken. 

Jag var först rädd för att jag genom att ha sett filmerna flera gånger (älskar dem) så skulle boken bli lite förstörd. Att jag bara skulle se skådespelarnas ansikten på karaktärerna när jag läste. Men faktiskt blev det inte riktigt så. (För det mesta.) Det är skrivet så bra så jag kan själv ändå skapa världen och alla som lever där på nytt i mitt eget huvud.

Den tar sin tid att läsa men det är också en av skönheterna med den. Att den gjorde intryck på mig märkte jag när de t.ex tänkte tillbaka på Fylke med längtan, så gjorde jag också det! Jag saknade Fylke. Likadant kände jag ångest över att behöva lämna Lothlorien. 

Jag längtar redan nu att få återvända till Midgård genom att börja läsa den andra boken.

4 kommentarer:

 1. Tyckte också om den när jag läste den! Jag hade alla tre delarna i en bok så det tog ett tag :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag att det tog sin tid! :D Den har ett eget tempo men jag blev förvånad hur jag ändå sögs in i den världen. Måste fortsätta läsa den andra delen väldigt snart! :)

   Radera
 2. tyckte mycket om alla böckerna, läste dem typ 1978...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en härlig period! :D Läste du alla på en gång? Efter trilogin skulle jag vilja fortsätta med resten av böckerna, om jag kan få tag på dem förstås...

   Radera

Tack för din kommentar! :)