söndag 5 maj 2019

En smakebit på söndag - Sagan om Ringen

En smakebit på söndag är då man delar med sig av ett litet stycke ur den bok som man läser just nu. Utan att komma med några spoiler förstås.

 En smakebit på söndag hålls den här veckan av Betraktninger ~ tanker om bøker.

Sagan om Ringen - J.R.R. Tolkien

"Det är fest hos hoberna, ett småväxt folk som vill leva i lugn och ro med skummande öl och goda historier. Men i deras ägo finn en märkvärdig ring, Härskarringen, som kan förvandla gott till ont. Långt bort i skugglandet Mordor gör den onde trollkarlen Sauron upp planer på att erövra ringen. Hoberna har bara en utväg - att förstöra ringen i Domedagsklyftan. Ett litet utvalt sällskap med hoben Frodo i spetsen ger sig iväg på det ödesdigra uppdraget, en vandring fylld av äventyr och fasor.

Sagan om ringen är den första delen i trilogin om Härskarringen - en av vår tids märkligaste, mest lästa och älskade litterära storverk."


Jag har aldrig läst Tolkiens böcker förut så nu tyckte jag det var dags. Det ska bli spännande att se vad som händer i böckerna!

Smakbiten är från sidan 101.
"Hovslagen kom närmare. De hade inte tid att hitta ett bättre gömställe än det täta mörkret under träden. Sam och Pippin kurade ihop bakom en massiv trädstam, medan Frodo kröp ett stycke tillbaka mot vägen. Den låg där grå och blek, som en linje av tynande ljus genom skogen. Natten var månlös, men stjärnhimlen välvde sig över den likt en svart sammetskupa besatt med tusen ädelstenar.
Hovslagen upphörde. Medan Frodo låg där och spejade, såg han någonting mörkt korsa det ljusare mellanrummet mellan två träd, och sedan stanna.
Det såg ut som den svarta skuggan av en häst, ledd av en mindre, lika svart skugga. Den förfärliga skuggan stod strax invid det ställe, där de lämnat vägen, och den svängde från sida till sida. Frodo tyckte han hörde ett snörvlande läte. Skuggan böjde sig mot marken och började krypa mot honom." 

28 kommentarer:

 1. min favorit sedan 1078 jag läste dessa för första gången :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå varför! Jag tycker jättemycket om den hittills. Den är annorlunda mot något jag läst. :)

   Radera
 2. Jag hade en ganska rejäl Tolkien-period i mitten av 80-talet. Läste massor av honom då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en härlig period! :) Jag kan förstå det, jag längtar redan efter att läsa alla andra böcker av honom.

   Radera
 3. En klassiker som jag tyckte om. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med! Vet inte varför jag inte läst den förut men bättre sent än aldrig. :)

   Radera
 4. Tack för smakbiten! Har inte läst Tolkien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan rekommendera den om man gillar sagor och fantasy. :)

   Radera
 5. Tolkien har jag försökt läsa men det ville sig inte för mig trots flera försök, men sådär är det ibland. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så kan det vara ibland. Ingen idé att träla om det inte känns rätt. Finns ju så många andra böcker att prova. :D Varsågod!

   Radera
 6. Tack för smakbiten. Plöjde den här serien en sommar i tonåren :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow låter som en härlig tid. :) Önskar jag plockat upp den då också, men nu äntligen!

   Radera
 7. Det er en fantastisk bok! Jeg må ha lest hele trilogien 8-9 ganger, tror jeg :-) Jeg er veldig, veldig glad i Tolkiens bøker og spesielt disse. Jeg håper du også vil like dem!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar den jättemycket än så länge! Och jag längtar redan efter att läsa resten av hans böcker. Det är sån härlig värld han har byggt upp. Tror att jag kommer läsa om dem igen i framtiden. Tack så mycket, ha en riktigt fin söndag du också! :D

   Radera
 8. Tack för smakbiten! Jag vill läsa Sagan om ringen men har inte lyckats ännu. Har börjat flera gånger men sen fortsätter jag inte. Klickar inte riktigt med Tolkiens sätt att skriva. Har provat att läsa både på svenska och engelska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland klickar det helt enkelt inte. Den är ju lite speciell i sitt berättande, det håller jag med om. Kan tänka mig att antingen tycker man om det eller så gör man det inte. :) Och det är väl tur att det är olika! ;)

   Radera
 9. Tack för smakebiten enligt min bucket list ska jag läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rekommenderar den! I alla fall att prova läsa den och se om man gillar den. :) Hoppas du kommer tycka om den när du sen plockar upp den.

   Radera
 10. Jag har heller inte läst tolkien, så du är inte ensam. Har en svag aning att man först skulle läsa någon typ av introduktion till Sagan om ringen innan man påbörjade själva böckerna? En dag är det nog dags för mig också att sätta tänderna i dessa praktverk. tack för inspirerande smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att jag inte är den enda som inte har läst dem! :) Jag vet ärligt talat inte inte så mycket om vad man kan läsa innan man tar sig an serien. Men jag har som du en svag aning om att det finns nåt man skulle kunna läsa innan. Men än så länge går det bra. Kanske jag skulle kunnat läsa Bilbo innan, men det är inget måste. :)

   Radera
 11. Har försökt på Saqgan om ringen en gång men det gick inget vidare. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om jag tycker om den förstår jag ändå att långt ifrån alla inte gör det. Den är ju lite speciellt skriven, den tar sin lilla tid. I alla fall för mig. ;)

   Radera
 12. Blev helt såld på den trilogin då den lästes första gången... för ca 17 år sedan. :) Läste om första delen under senare tid, men mer har det inte blivit, än, blev ju påmind nu. ;) Tack för smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen bra, en fantastisk värld han fått ihop, Tolkien! :D Jag läste ju aldrig böckerna när jag var yngre men jag älskade filmerna när de kom. Så nu är det spännande att läsa böckerna. Hoppas du fortsätter läsa om serien! :)

   Radera
 13. har aldrig lyckats ta mig igenom Sagan om ringen. har däremot gärna sett filmerna. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev helt förälskad i filmerna när de kom! :D Dem ser jag gärna om, det var ett tag sen nu faktiskt. Har tittat när de har visats på TV mellan jul och nyår. :)

   Radera
 14. Jag gillade del två bäst, minns jag. Orsaken är jag inte helt klar över längre..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli spännande att läsa andra delen sen! :) Ska försöka att inte vänta för länge emellan delarna. Ser verkligen fram emot att läsa resten.

   Radera

Tack för din kommentar! :)