torsdag 27 juni 2019

Pingvinlektionerna - Tom Michell

https://www.adlibris.com/se/bok/pingvinlektionerna-9789173377362
Originaltitel: The Penguin Lessons
Författare: Tom Michell
Utgiven: 2015
Sidor: 221, Inbunden
Genre: Biografi
Förlag: Brombergs Bokförlag AB
"Som tjugotreåring reser engelsmannen Tom Michell till Argentina för att arbeta som lärare, men framför allt söka efter det stora äventyret. Han ser framför sig hur han ska glida fram på sin motorcykel, träffa nya spännande människor och uppleva den fantastiska och dramatiska naturen.
Aldrig hade han kunnat tänka sig att det stora och luvsförändrade äventyret skulle bestå i att rädda en oljeskadad pingvin, en pingvin som sedan envist vägrar att lämna hans sida. Möt vännerna Tom och pingvinen Juan Salvador i denna unika och sanna berättelse om en vänskap av aldrig skådat slag."
Den här boken hade jag missat totalt. Blev tipsad om den av en dam som jag träffar i simhallen. Hon hade nyligen läst den och tyckt mycket om den. Så jag fick låna den av henne.

Och det är jag tacksam för. Jag tyckte också jättemycket om den! Och den berörde mig på ett annat plan för att det är en sann historia. Den var fint skriven, jag gillade språket och alla redogörelser och detaljer som beskrevs. 

Förutom att den var intressant var den även lärorik också. Det fanns en hel del som jag inte visste om pingviner och hur dem fungerar, bl.a. rent socialt. Jag har alltid funnit dem fascinerade (och ja, charmiga), och nu mer än någonsin! Man får också förklaringen till varför Juan Salvador vägrade gå tillbaka till havet och följde efter sin räddare.

Jag kan ha svårt för böcker eller händelser när djuren hamnar under människornas styre men här var det på något sätt oundvikligt. Och ännu en fin och vacker berättelse om hur mycket VI behöver djuren och naturen och allt de kan lära oss om vi bara kan kliva tillbaka och  observera och lyssna.

7 kommentarer:

 1. Har du läst Mannen som talade med elefanter? Ett tips annars! Den är också jättebra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag läst! Och jag älskade den! :D Tror den är en av de bästa böckerna jag läst. Men tack för tipset! Om du kommer på någon mer liknande bok får du gärna hojta till. :p

   Radera
 2. Svar
  1. Ja vi har lånat många böcker av varandra. :) På det viset har vi nog båda läst böcker som vi inte plockat upp annars. (Och de har dessutom varit riktigt bra!)

   Radera
 3. Den ligger i hyllan och väntar. Jag borde ta tag i den snart :) Vingepiner - som jag sade som barn - ÄR verkligen fascinerade. Ursöta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den lärde mig en hel del om pingviner! :) Älskar att titta på dem på naturprogram också. Hoppas du tycker om boken när du läser den. Vingepiner - va gulligt! :D Så roliga namn barn kan komma på. Här kallade vi t.ex Musse Pigg för Pisse Mugg. ;)

   Radera

Tack för din kommentar! :)