tisdag 25 juni 2019

Veckans Topplista - Böcker som ger sommarkänsla

Böcker som ger sommarkänsla är temat inne hos Johanna den här veckan innan det blir sommaruppehåll. 

Ånej, det här blir jättesvårt. Jag läser direkt aldrig några sådana böcker eftersom sommaren inte hör till favoritårstiderna. Jag brukar istället läsa "vinterböcker" på sommaren för att kunna drömma mig bort! :) 
Så jag går nog tillbaka i tiden till vad jag t.ex. läste på sommarlovet när jag var barn eller vad jag läste för kanske tio år sedan.

De här fem böckerna är vad som betyder eller har betytt sommar för mig.Mary, Lou - Dem böckerna minns jag att jag plöjde under ett sommarlov när jag var liten. Mamma hade kvar några stycken från hennes barndom så dem provade jag och älskade dem! Dem gav mig många fina sommarlovsminnen.

Den lilla bokhandeln i Paris - Läste den förra sommaren och blev positivt överraskad. Det är kanske inte en typisk sommar-bok men att få följa med den lilla bokhandeln längs ån i Frankrike var väldigt mysigt. Fina miljöer och människor.

Sommarens röster - Läste den här för säkert tio år sedan. Och vem kunde inte beskriva sommaren och naturen så bra som Rosamunde Pilcher? Till och med jag tyckte om att läsa om sommaren då! Känns tomt nu när hon är borta men jag har fortfarande alla hennes böcker på svenska som jag då och då plockar upp.

Solens diamanter - Nora Roberts har jag läst några stycken, dock inte så mycket på senare tid. Har nog kommit ifrån henne nu. Men hon kan också beskriva sommarmiljöer och upplevelser väldigt bra. Man vet vad man får när man plockar upp hennes böcker.

Proppen och Änglatrollet - Om inte det här är en sommar-bok så vet jag inte vad! Den kom ut någon gång på 60-talet tror jag och är för de yngre läsarna. Handlar i korta drag om en liten flicka, ett änglatroll och en dam som bor i sin stuga ut i skogen. Damen bär på en massa nycklar som går till alla dörrar i hennes hus och som i sin tur leder till olika ställen. Jag läste den så sent som förra året och fullkomligt älskade den! Om jag bara hade fått läsa den när jag själv var barn! Det skulle blivit en sån härlig upplevelse! Men jag är glad att jag fått läsa den nu också. Bara att damen putsar sitt koppartak med Häxans putsmedel ger mig flera somriga tillbakablickar. :)

26 kommentarer:

 1. Den lilla bokhandeln i Paris är den enda jag har läst på din lista. Den överraskade mig positivt också, även om jag tyckte att vissa delar blev lite för mycket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan nog hålla med om att vissa delar blev lite för mycket. Och en del bitar kunde kännas lite väl utdragna på något sätt. Men en väldigt mysig bok ändå. :) Skulle vilja prova på hennes andra bok också.

   Radera
 2. Pilcher är min favoritläsning på sommaren, riktigt trevliga tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Pilcher perfekt att läsa på sommaren! Eller när som helst egentligen. ;) Hennes böcker är bra när jag behöver varva ner. Tror inte jag har läst alla än, det måste jag ändra på. Hoppas du hittade nåt kul bland de övriga. :)

   Radera
 3. Proppen och Änglatrollet låter underbar! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den! Jag hittade den på ett loppis förra sommaren, fastnade för omslaget. ;) Så den blev en riktigt positiv överraskning! :D

   Radera
 4. Bokhandelsboken var rätt originell i positiv bemärkelse, Nora R brukar vara lättläst och underhållande.Och Pilcher, visst, en i raden av dem som lovordar sommar på den engelska landsbygden. "Snäcksamlarna" hette en va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokhandeln var rätt originell som du säger. Hoppas den andra boken som kom är lika bra. Det stämmer! Snäcksamlarna finns en bok som hon har skrivit. Tror hon slog igenom med den. Minns faktiskt inte om jag läst den!

   Radera
 5. Tack för jättefina boktips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var svårt att hitta några bra tips den här veckan, men hoppas du hittade nåt intressant. :)

   Radera
 6. Jag älskar sommaren men däremot har jag inte läst dina tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något som jag faktiskt tycker mycket om med sommaren är sommarregnen, det är nåt speciellt. Det luktar så gott. :) Det var svårt att hitta några bra tips, men är glad för att jag hittade fem stycken i alla fall. ;)

   Radera
 7. har läst Snäcksamlarna av Rosamunde Pilcher. den tyckte jag var jättebra. tror inte jag läst Sommarens röster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ha läst Snäcksamlarna, men jag minns inget från den i så fall. Ska läsa den nån gång i alla fall. Sommarens röster är inte så lång, den var den allra första bok jag läste av henne. :)

   Radera
 8. Oj, en bok om Mary, Lou när man var barn och låg i ett tält på bakgården, det var spännande grejer det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst var de spännande! Jag har ibland lust att läsa om dem. Kanske ska jag plocka upp en i sommar och få känna lite härlig nostalgi! :D

   Radera
 9. Hej, jag är inte heller någon sommarmänniska, men har med åren lärt mig att gilla läget. För hösten kommer, fortare än man kan ana. Jag har tagit bort alla sommarmåsten, jag solar inte, jag behöver inte sitta utomhus om jag inte vill, är det varmt slår jag på fläkten. osv. Då går det skapligt. Tack för tipsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hösten är min favoritårstid, tätt följt av vintern. Jag håller mig också inne så mycket som möjligt, med två fläktar, persienner och mörkläggningsgardiner. En försöker hänga med så gott det går. :) Hoppas du ändå får en fin sommar!

   Radera
 10. Lilla bokhandeln är den enda jag läst och den var fin. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var fin och lite annorlunda på något sätt. Den hade ett fint tempo. :) Vill gärna prova den andra boken, någonting med Bistro tror jag det var.

   Radera
 11. Tack för tipsen. Länge sen jag läste en Pilcher. Snart dags igen känner jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ett tag sen för mig med. Börjar också känna att det är dags för att plocka en snart. :)

   Radera
 12. Mary Lou-böcker läste jag också som liten. Minns inte om det var på sommaren, men jag kan minnas hurdet var att läsa böcker på sommarlovet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det underbart att läsa på sommarlovet, har så många fina läsminnen från dem. :) Jag blev störtförälskad i dem böckerna och plöjde alla dem mamma hade. Nu i vuxen ålder har jag upptäckt Kitty-böckerna. ;)

   Radera
 13. Mary, Lou... inte helt säker på att jag läste någon sådan bok, fanns ju så många liknande när man var yngre och högkonsumerade böcker, vilka byttes, lånades, o.s.v. sinsemellan. :) Nostalgisk sommarkänsla kom till mig nu. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det fanns ju så många liknande ungdomsböcker då. Bara Wahlströms flick- och pojkböcker finns det ju en hel del av. :) Tror jag bara läste Mary, Lou när jag var liten, kanske en Vicki också. Kittyböckerna har jag upptäckt i vuxen ålder! :D Nostalgikänslan är stark och härlig när plockar upp dem böckerna. :)

   Radera

Tack för din kommentar! :)