torsdag 6 juni 2019

Autism + boktips

Det här blir ett litet mer personligt inlägg men det är också mer bokrelaterat än vad man kan tro.

Förra veckan fyllde jag 33 år. En vecka innan det fick jag diagnosen Autism, nivå 2.
Det blev en stor lättnad för mig att äntligen få svar på så många frågor och tankar jag har haft hela livet. Det känns som om nu kanske jag faktiskt kan börja att leva, istället för att bara försöka överleva, hitta ett typ av liv och faktiskt få vara precis den jag är. 

Jag har hela livet känt att jag inte hört till någonstans, jag är udda, utanför allting.
Så min förvåning (och lycka) när jag plockade upp och började läsa "Konsten att fejka arabiska" av Lina Liman, var såklart stor. Det är ett av de största Aha-upplevelserna jag har haft i mitt liv. Hon har lyckats få ihop meningar och sätta ord på sådant om mig själv som jag aldrig har lyckats med! Det var fantastiskt. Jag visste inte var jag skulle ta vägen. Eller jo, till min psykolog som jag träffade en gång i veckan och som faktiskt tipsade mig om boken men ni fattar vad jag menar. ;)

https://www.adlibris.com/se/bok/konsten-att-fejka-arabiska-en-berattelse-om-autism-9789100161231

"De ser min putsade fasad - men inte vad som krävs för att uppehålla den."

"Men det är just det; bara på ytan. Mina skenbara framsteg och sociala färdigheter har aldrig förankrats i mina känslor, i MIG! Det känns mer som ett skådespel som jag har repeterat så länge att jag blivit mycket trovärdig i rollen som mig själv."

"Mitt tålamod är snudd på oändligt, men jag far enormt illa av förändringar, ovisshet och otydlighet."

"Ibland känns det som ingen hör vad jag säger när jag säger att jag inte kan, eller inte orkar. Många tolkar mina tvivel och min oförmåga som ett uttryck för dåligt självförtroende."


Så tack Lina, för att du skrivit om ett så viktigt ämne och
sprider ljus och kunskap om autism!

Jag vill fortsätta läsa i den och det kommer jag att göra.
Men jag undrar också om någon vet en annan, eller flera, böcker som ni kanske har läst eller hört är bra om Autism? Inget måste såklart och om någon vill tipsa om en bok så går det bra när som helst. :)

Det blev som sagt ett väldigt personligt inlägg det här men jag kände att jag behövde göra det. Jag hoppas ingen har tagit illa vid sig på något sätt för det är verkligen inte min mening.

Kort och gott: jag vill tipsa om en intressant bok, vare sig man är autistisk eller inte, och ber gärna om tips på fler böcker! :)


Att läsa och bara vara bland böcker är något som har hjälpt mig väldigt mycket de senaste åren. (Och även när jag var barn.) Dem är ett sällskap och där känner jag tillhörighet. Och att surfa runt bland så många fina bokbloggar som drivs av människor med samma intresse som jag, har öppnat något nytt. :D
Så ett tack till alla fina läsare och bokbloggare där ute!

11 kommentarer:

 1. Jag frågade en kompis som också har fått diagnosen för något år sedan! Han tipsade om Paula Tillis böcker. Gunilla Gerlands böcker. Jesper Janssons böcker. Temple Grandins berättelse som även ska finnas som film. Faktaboken som heter Den kompletta guiden till Aspergers syndrom. Puh, det var allt :D Jag hoppas du kan hitta något bra där! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för alla fina tips!! <3 Jag ska genast kolla upp dem, flera är helt nya för mig. :D Tycker böcker kan vara till så bra hjälp. Hälsa och tacka din kompis så mycket för alla tips! :) Och tack igen för din kommentar. :D

   Radera
  2. Han hälsar att det bara är att hojta till om du vill ha mer boktips eller tips på bra föreläsningar som man kan se via datorn :)

   Radera
  3. Tack så jättemycket! :) Jag ska komma ihåg det, lovar att säga till om tips, ni har redan hjälpt mig så mycket! Hälsa honom det. ;) Föreläsningar har jag faktiskt inte ens tänkt på att det också kan finnas, ska titta på det! Ha en riktigt fin fredag!

   Radera
 2. Åh, du är som jag! Jag fick mina diagnoser (ADD och autism/asperger) för 3 år sen, då jag var 29. För mig var det både en lycka och en sorg. Gick in i nån sorts livskris delux. Men det var så skönt att få svar. Jag har sökt till psykiatrin sen jag var 20 men aldrig fått hjälp förrän jag sökte privat och det var tur att jag gjorde det, annars hade mitt liv inte sett så bra ut som det gör idag. Aldrig mått så bra i hela mitt 31-åriga liv, vilket i sig är både bra och sorgligt.

  Jag har tyvärr inga tips kring just autism men om du behöver prata av dig/jämföra upplevelser eller liknande så vet du var jag finns! Dock mottar även jag gärna tips ("Konsten att fejka arabiska" ligger dock på min önskelista!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Btw, detta: "Ibland känns det som ingen hör vad jag säger när jag säger att jag inte kan, eller inte orkar. Många tolkar mina tvivel och min oförmåga som ett uttryck för dåligt självförtroende." GUD VAD FRUSTRERANDE DET ÄR!!!!!!!
   Så nu har jag avreagerat mig också ;)

   Radera
  2. Ledsen för att jag inte svarat tidigare, vi hade sånt åskväder igår så jag vågade inte sitta vid datorn. Det är så roligt att höra att du också äntligen mår bättre! Men jag blir både arg och ledsen när människor inte får hjälp när de verkligen behöver det! Starkt av dig att ändå inte ge upp att söka hjälp. Ibland sörjer jag för att det känns som om man har missat en stor del av sitt liv, men för det mesta är jag bara glad nu, även om det är lite att smälta fortfarande. :)

   Det gör inget om du inte har några tips ;) Dina ord värmer verkligen ska du veta! <3 Det känns som ett stort stöd bara att veta att man inte är ensam. Och du får också väldigt gärna höra av dig när som helst om du vill prata eller undrar om något. :D
   Haha ja det är bra att få avreagera sig! Jag håller med, det är så frustrerande när folk inte lyssnar eller inte ens vill försöka att förstå!

   Ett varmt tack ännu en gång för din fina kommentar. Hoppas ni får en riktigt fin fortsatt helg! :)

   Radera
 3. Blir berörd när jag läser ditt inlägg. Jag har en dotter som vi i detta nu går på BUP med för utredning av ev autism/ADHD. Jag har precis läst en bok som heter Till Daniel av en norsk författarinna Olaug Nilssen, som skriver om hur det är att vara mamma till ett barn med (mycket grav) autism. Jag kände igen mig i mycket, så det kanske inte är samma sak för dig att läsa en sådan bok, men den var mycket fin.

  Jag skriver en del om det på min Instagram, hur det är att vara mamma till ett barn med neuropsykiatrik funktionsnedsättning om du vill hänga med. lotlu och forfattarelotta heter jag, två olika konton.

  Grattis på födelsedagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir att du tyckte om inlägget. :) Och vad skönt för dig och din dotter att hon får göra utredningen även om den kan vara väldigt jobbig och kräva mycket av en. Men det kan öppna så många dörrar efteråt och ge svar på många frågor och vad man kan få för hjälp för att leva sitt (både ditt och din dotters) liv så bra som möjligt.
   Tack så jättemycket för tipset om boken, jag läser gärna även om utomståendes reflektioner och hur deras vardag kan vara med en autistisk person. Det är väldigt intressant och det kan faktiskt hjälpa mig också i vissa situationer.
   Jag hänger gärna med på dina instagram-konton, ska kolla upp dem med en gång! :)

   Tack igen för din kommentar! Önskar dig och din dotter en fortsatt fin helg! :D

   Radera
  2. På tal på vår tidigare konversation, så har jag skrivit en krönika om hur det är att ha ett barn som inte är som alla andra. Den finns på tidningen Mamas hemsida.
   https://mama.nu/mamaliv/funkismama/lotta-46-det-ar-inte-min-dotter-som-behover-andra-pa-sig-det-ar-vi/

   Radera
  3. Ledsen att jag inte har svarat men jag såg inte din kommentar förrän nu! Tack så mycket för länken, den ska jag verkligen kolla upp! :D

   Radera

Tack för din kommentar! :)