fredag 14 juni 2019

Jag överlevde Titanic - Lawrence Beesley

https://www.adlibris.com/se/bok/jag-overlevde-titanic-9789177425021
Originaltitel: I Survived the Titanic
Författare: Lawrence Beesley
Utgiven: 1912 (Första gången)
Sidor: 174, Danskt band
Genre: Självbiografi
Förlag: Bakhåll
"Det hette att Titanic var osänkbart - men natten till den 15 april 1912 hände det omöjliga. Det stoltaste av fartyg stötte emot ett isberg som skadade henne så allvarligt att inget stod att göra. Vattnet forsade in och svämmade över flera av de så kallade vattentäta skotten. Fartyget skulle sjunka, det var bara en fråga om när. Kaptenen beordrade passagerarna till livbåtarna, i första hand kvinnor och barn. I någon mån också män. Det märkligaste av allt var att detta oerhört påkostade fartyg inte hade utrustats med livbåtar så att det räckte till alla ombord.
Under två och en halv timme, från sammanstötningen tills Titanic försvann i djupet, utspelades ett verklighetsdrama med få motstycken i historien. Livbåt efter livbåt hissades ner och vissa passagerare fick ta plats men andra måste stanna på däck. Lawrence Beesley var med om allt detta. Här är hans mästerligt nedtecknade ögonvittnesskildring - ett av tidernas främsta reportage."
Den här boken har varit i tryck ända sedan den kom ut 1912, tre månader efter Titanic sjönk. Men det är inte förrän nu den har blivit översatt till svenska, vilket övergår mitt förstånd, för den här är riktigt, riktigt bra skriven.

Beesley beskriver vad han ser, vad han själv lägger märke till och vad han får veta av andra när han frågar sig fram. Han berättar skarpsinnigt och detaljerat, han återger vad som utspelar sig inför hans egna ögon. Han ägnar även ett kapitel åt vad som kan och borde göras för att detta aldrig ska kunna hända igen. Titanic och människorna är så bra beskrivna, det känns verkligen som att jag fått vara med på fartyget och se på från ovan. Han berättar också om resan innan kollisionen och hur underbar Titanic var som fartyg. 

En sak som har stannat kvar hos mig är det övernaturliga mod som fanns hos många på skeppet. Orkestern som spelade till slutet, maskinisterna som stannade kvar nere i skeppet bara för att hålla belysningen igång även om de visste att de skulle följa med ner i djupet. Och många, många fler. All denna samstämmighet mellan passagerare, kvinnor och män, befäl och besättning bestod helt enkelt i en uppriktig plikttrogenhet som fanns inrotad i människorna genom en uppfostran och livsstil som sträckte sig flera generationer tillbaka.

Detta får mig att fundera om samma sak hände idag, skulle vi ha varit lika lugna och tysta som de var? (Detta berättar Beesley väldigt tydligt om.) Att utföra arbete och uppoffringar av plikttrogenhet? Jag har ärligt talat svårt att tro det. Inte för att jag skulle klandra dem.

En smakbit av boken finns HÄR.
"Det fruktansvärda faktum att Californian låg så nära, förmögen att rädda varenda själ ombord, och inte kunde uppfånga nödsignalen eftersom telegrafisten låg och sov..."


6 kommentarer:

 1. En berättelse från en som var med om förlisningen. Så spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en läsupplevelse jag kommer minnas! Tragisk men ändå fängslande.

   Radera
 2. tänk så många misstag... inte bara det att livbåtarna bara halvfylla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja allt var väldigt tragiskt. De halvfulla båtarna får sin förklaring lite i boken. Det var tydligen väldigt riskfyllt att fira ner fulla livbåtar, dem kunde gå av på mitten. Så planen var att de skulle vänta nere i vattnet på att plocka upp fler, men så blev det aldrig.

   Radera
 3. Måste läsa den någon gång! Var fascinerad av Titanic i skolan och skulle nog tycka väldigt mycket om den här. Snabbt att komma ut med tre månader efter olyckan också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också du skulle tycka mycket om den här! :) Minns att jag också var intresserad av Titanic när jag var liten, ritade flera teckningar av henne. Tur att han skrev boken, han ville verkligen berätta hur det egentligen var. Hoppas du tycker om den om du läser den! :)

   Radera

Tack för din kommentar! :)