söndag 30 juni 2019

En smakebit på söndag - Dolores Claiborne

En smakebit på söndag är då man delar med sig av ett litet stycke ur den bok som man läser just nu. Utan att komma med några spoiler förstås. En smakebit på söndag hålls växelvis av Flukten fra virkeligheten och Betraktninger ~ tanker om bøker.

                                                  Dolores Claiborne - Stephen King"Dolores Claiborne har något att berätta. Men inte bara det polisen väntar sig att få veta när de kommer med sina frågor om de närmare omständigheterna kring Vera Donovans plötsliga död dagen innan. Alla vet ju att Dolores länge tagit hand om den rika, invalidiserande gamla damen på Little Tall Island utanför Maines kust. Och alla vet att de två kvinnorna inte alltid var så sams. Men när Dolores Claiborne möter rättvisan har hon mer att komma med: en livshistoria, en bekännelse och ett försvar.
Och de allvarliga poliser som vill veta mer om Vera Donovans frånfälle får sig också till del av vad som egentligen hände den dag då Dolores Claibornes man Joe dog under den stora solförmörkelsen trettio år tidigare."

(Smakbitarna är hämtade från sidorna 7 och 53.)

"Vad var det du frågade, Andy Bissette? Om jag 'förstår mina rättigheter så som du förklarat dom för mej'? Jösses! Vad är det som gör en del karlar så tröga?
 Nej, nu är det du som ska höra på - håll igen truten och lyssna på mig en stund. Jag tror nog att du kommer att lyssna på mej större delen av kvällen, så det är lika bra att vänja sig."

"Jag vaknade med ett så våldsamt ryck att jag själv höll på att ramla ur sängen. Det var tidigt på morron, och det första solskenet låg i ett band över golvet. 
Vera sov fortfarande. Hon hade dreglat på min arm, men först hade jag inte ens ork att torka bort det. Jag låg bara där och darrade, badande i svett, och försökte få mej själv att inse att jag verkligen var vaken och att allting faktiskt var som det skulle - ni vet, så som man gör efter en riktigt otäck mardröm."

Boken finns bl.a. HÄR.

24 kommentarer:

 1. King väntar i min bokhyllan, han har varit så produktiv, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jösses vad många böcker han har skrivit. Inte något dåligt med det, vet bara inte var en ska börja ibland! Har flera stycken av honom olästa i hyllan. :)

   Radera
 2. Det där är en bra bok! Men jag är ju lite partisk, King har ju varit min husgud sedan någon gång tidigt 80-tal :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag började på den igår kväll och jag har redan läst 100 sidor! Jag håller med dig, den är bra! Jag vill verkligen läsa mer av King. :D

   Radera
 3. Det var otroligt längesen jag läste något av King. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har själv inte börjat läsa King förrän det här året. Dem få jag har läst har jag tyckt om, så det kommer nog bli många fler! :)

   Radera
 4. King är lite för läskig för mig, ha ha, men tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kan skriva om ganska obehagliga saker. Även obehagliga människor. ;) Blir det för läskigt så får läsningen ske mitt på blanka dagen! :D

   Radera
 5. Hej, denna har jag inte läst, men många är King-böckerna som jag med glädje plöjt igenom. Nu var det åratal sen sist, kanske dags, denna har fått mycket bra omdömen. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som många fina läsminnen! :) Jag har bara kommit halvvägs än men jag gillar den hittills. Den är inte så lång heller, om man nu inte vill ta sig an någon av hans tegelstenar. ;)

   Radera
 6. har inte läst mer än någon enda bok av Stephen King, men den här tycker jag mig ha sett som film. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte jag har sett filmen om just den här boken. Nu när jag kommit en bit vet jag inte om jag skulle våga se den. Den är inte läskig men obehaglig på något vis. Ändå gillar jag boken. :)

   Radera
 7. Den tyckte jag var bra! Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tyckte om den! :D Ha en fortsatt fin söndag!

   Radera
 8. Den har jag läst för en massa år sedan. Läste mycket King i tonåren innan jag gick över till Koontz. Men jag har återupptäckt King de senaste åren. tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upptäckte Koontz först och hade en liten period då jag läste några böcker av honom. Det är inte förrän nu jag börjat läsa King. Har börjat samla på mig hans böcker. :)

   Radera
 9. Den boken har jag inte hört talas om, tror inte ens maken har den i sin samling med King-böcker. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade den på ett antikvariat för ett tag sedan. Hade heller inte hört talas om den innan men har på senare tid börjat samla på mig lite King-böcker. :)

   Radera
 10. Tack för smakbiten. En klassiker! En hel del av King är bra, men jag har också läst några jag inte varit så förtjust i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att alla inte kan vara lika bra, han har ju skrivit en hel del! Men den här gillar jag än så länge! :D Ser redan fram emot att läsa mer av honom.

   Radera
 11. Osäker på om jag har läst den här men slukade i stort sett allt av King i min ungdom och läser nu böcker som kommit i nutid av King. Var lite nervöst att plocka upp författaren igen efter långt uppehåll men det har gått bra. ;)Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det låter som fina läsminnen det! :) Jag har inte börjat läsa honom förrän nu så jag har ju en hel del att ta igen om man säger så. ;) Roligt att han fortfarande skriver bra böcker, dem vill jag också läsa. Förstår att det kan vara nervöst att plocka upp en favoritförfattare igen!

   Radera
 12. Har läst någon bok av King för länge, länge sen men kände efter det att hans böcker inte riktigt var något för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan förstå det, hans böcker är lite speciella. Känner också att vissa saker i hans böcker kan vara lite störande ibland. Och han har ju skrivit så mycket! Ska fortsätta läsa hans böcker men har svårt att tro att alla faller mig i smaken. Men man kan ju hoppas! ;)

   Radera

Tack för din kommentar! :)