tisdag 23 juli 2019

Tisdagstrion - Sol, vind & vatten

Tisdag igen och det är dags för Tisdagstrion inne hos Ugglan och Boken. Veckans tema är Sol, vind & vatten. Det är fritt att tolka hur man vill så jag tänkte försöka få ihop några där varje element har lite med handlingen i boken att göra.


Mr Clarinet - Sol. En deckare som utspelar sig på Haiti där en f.d. polis får i uppgift att hitta en femårig pojke. Läste den för några år sedan men det jag minns speciellt från boken är miljöerna och hettan som inte går att komma ifrån och som får ohyra och lukter att frodas. Det är stark vidskepelse bland folket och man leds in på voodoo som verkar ha att göra med pojkens försvinnande. En debut som jag blev positivt överraskad av!

Expedition Kanchenjunga - Vind. Vinden är ett av de elementen som en grupp bergsbestigare får kämpa emot under deras klättring på Kanchenjunga. Men förutom att överleva i den hårda naturen verkar det finnas något övernaturligt uppe på berget. Något väldigt mörkt och ont. Den här tyckte jag mycket om!

En världsomsegling under havet - Vatten. Den här läste jag som Januaris klassiker (tror jag) i klassikerutmaningen. Det var också min första bekantskap med Jules Verne och jag gillade den verkligen! Även om det inte alltid hände så mycket så var det en spännande och intressant resa man fick följa med på. Den här kan jag tänka mig att läsa om i framtiden.

36 kommentarer:

 1. Jules Verne var ju kul val, läsa om hård natur gillar jag, bättre än kanske vara där...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det roligt att läsa om hård natur, speciellt när man sitter skönt och tryggt i läsfåtöljen. ;) Tror också att det kan vara säkrare att uppleva det genom böcker än på riktigt ibland.

   Radera
 2. Jule Vernes bok läste jag i tonåren, de andra kände jag inte till. Sol lät intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mr Clarinet var en av de första deckarna jag plockade upp (förutom Agatha Christie då) och trodde inte jag skulle gilla den, men det blev en positiv överraskning!

   Radera
 3. Boken om expiditionen på berget vill jag gärna läsa! Jules Verne vill jag minnas att jag läste en gång som tonåring men minns knappt något från den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var jättebra! Den är inte så lång heller, hade stundtals svårt att lägga den ifrån mig. Om man gillar den kan jag rekommendera Evig Natt av samma författare, den är ännu bättre. :) Jules Verne vill jag läsa fler av, den här var den första jag läst av honom.

   Radera
 4. Kul hur du har fått med sol, vind och vatten! Gillade också Michelle Pavers bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst två av Pavers böcker och älskat dem. :) Tror hon skriver på en ny nu, hoppas den kommer på svenska.

   Radera
 5. En världsomsegling under havet är jättebra. Michelle Paver är ju hon som skrivit serien om Bronsdolken, den har jag läst med min äldste och den var väldigt äventyrlig, spännande och speciell. Kan gott tänka mig att läsa Expeditionen. Mr Clarinet var en ny titel för mig. Spännande miljö!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att hon skrivit en serie för yngre läsare och tänkt att jag ska kolla upp den. Så det var bra att du påminde mig! Det låter lovande att den är bra. :) Expeditionen är bra, den är inte så lång heller!

   Radera
 6. En världsomsegling under havet läste jag som barn minns jag. (H G Wells var nog inte inblandad.) Den skulle säkert tåla en omläsning. De andra böckerna känner jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nu fick jag mig ett gott skratt! Vet ju såklart att det är Jules Verne som skrev boken, ingen aning om hur Wells la sig i här. ;) Men nu har jag ställt allt till rätta, tur du sa till! ;) Ja jag förstår att den har blivit en klassiker, måste varit fascinerande att läsa när den kom ut. :)

   Radera
  2. Jag vet hur det är. När jag arbetade som journalist på Fryksdals-Bygden i Sunne för många år sen skrev jag (på första sidan till allt elände) att Sagan om ringen var skriven av Tolstoj...

   Radera
  3. Ja visst kan det bli galet ibland! :D Men lätt hänt att det händer och Tolstoj och Tolkien, tycker jag, påminner ju om varandra vad gäller namnen. Man får skratta åt eländet istället! ;)

   Radera
 7. Den första har jag inte läst men de andra två tyckte jag bra om! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längtar verkligen till Pavers nästa bok som du tipsade mig om! :D Hoppas den kommer på svenska. Annars får det bli på engelska istället. :)

   Radera
 8. Pavers bok är jag nyfiken på, har läst en annan av henne och jag gillade stämningen i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är just stämningen som jag också gillade i hennes böcker, den infann sig i stort sett hela läsningen. :) Det gjorde hon bra!

   Radera
 9. Tack för fina tips. Tror att jag läst En världsomsegling under vattnet när jag var ung.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar jag hade läst den när jag var yngre, det hade varit intressant att se hur jag tyckte om den då. :)

   Radera
 10. Har läst Mr Clarinet och En världsomsegling under vattnet. Michelle Pavers bok blir jag nyfiken på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pavers bok är bra! Det finns en som heter Evig Natt också och den tyckte jag var ännu bättre. :D

   Radera
 11. Trevlig trio. En bok för varje fenomen. En världsomsegling under havet har jag läst, de andra inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt när det är fritt att tolka ett tema lite hur man vill. :) Fick tänka till lite den här veckan men det var roligt.

   Radera
 12. Intressanta trio. Nick Stone känns bekant men tror inte jag har läst. En världsomsegling tror jag att jag har läst. ;) Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den enda jag har läst av Nick Stone men hans namn känns ju ändå bekant på något sätt. Ska nog ta och kolla upp fler av hans böcker. :)

   Radera
 13. Men tänk att jag aldrig kom på Jules Vernes! Självskriven, ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag råkade få syn på den direkt när jag letade böcker för det här temat, och tänkte också att den var klockren! ;)

   Radera
 14. Mr Clarinet var en ny bok för mig, och intressant låter den också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde inte att jag skulle tycka om den alls, men det gjorde jag! Det var några ganska grymma scener i minns jag.

   Radera
 15. Jag har läst Jules Verne men de andra två är helt nya för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jules Verne tyckte jag passade bra på temat. :) De andra två fick jag gräva fram igen, det var ett tag sedan jag läste dem.

   Radera
 16. Haiti och bergsbestigning låter jätteintressant. En världsomsegling under havet älskade jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dem var båda lite annorlunda och intressanta att läsa. :) Jag gillade verkligen stämningen i Pavers bok.

   Radera
 17. Expedition Kanchenjunga var spännande! Inte läst de andra två, tack för tips! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var spännande! Gillar stämningen i hennes böcker. :D

   Radera

Tack för din kommentar! :)