torsdag 25 juli 2019

Svart Sabbat - John Dickson Carr

Originaltitel: The Burning Court
Författare: John Dickson Carr
Utgiven: 1937
Sidor: 351, Häftad
Genre: Pusseldeckare, Skräckromantik
Förlag: Bonniers
"Edward Stevens, anställd vid ett bokförlag i New York, sitter en fredagsafton våren 1929 på tåget till sitt landställe och bläddrar i en monografi om beryktade mördare under gångna århundraden. Han ögnar igenom manuset och i nästa ögonblick är han nära att tappa det. Fäst i överkanten på sidan sitter ett porträtt av en ung kvinna vilket står präntat: "Marie D'Aubray, halshuggen för mord 1861". Han sitter och stirrar på ett porträtt av sin egen hustru!"
Jag älskar äldre och gamla hederliga pusseldeckare och den här är en av de bästa jag har läst! Blev tipsad om den när jag var på ett antikvariat senast av han som äger det. Han berättade att den här boken lurade honom totalt! Så självklart fick den följa med hem.

Och den lurade mig med, två gånger till och med! Den börjar som en helt vanlig deckare, inget ovanligt alls, för att sedan skifta riktning i berättelsen och få en annan, mer mystisk och spöklig stämning över sig. Jag var fast och ville bara läsa vidare. Den är lite svår att förklara för det är ett mord som ska utredas och allt pekar på ett klassiskt "det låsta rummet mysteriet", som Dickson var en mästare på, men det ligger något övernaturligt över det hela. Jag som läsare presenteras för riktiga bevis men samtidigt är det något som inte stämmer. För visst måste det vara spöken inblandade ändå? Eller...?

Jag älskade som sagt allt från början till slut och hoppas verkligen att jag hittar mer böcker av honom nästa gång jag orkar göra en resa. Han har tydligen skrivit mer böcker inom skräckromantiken vilket låter väldigt lovande!

En smakbit finns HÄR.

7 kommentarer:

 1. Det låter som en riktigt läsvärd bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den, speciellt om man tycker om klassiska pusseldeckare! :) Hoppas jag får tag på fler av honom.

   Radera
  2. Jag ser på Bokbörsen att Antikvariat Sacher dels säljer ett ex för 25 kronor, dels ett för 900 kronor! Båda i pocket, men det som kostar 900 kronor gavs ut 1939. Du kanske ska kolla utgivningsåret på din bok ;)

   https://bokborsen.se/?g=0&c=0&q=Svart+sabbat&qa=&qt=&qi=&qs=&f=1&fi=&fd=&fs=&new=&_s=created_at&_d=desc

   Radera
  3. Oj så mycket! Det måste vara en originalutgåva. Min är en andra upplaga tryckt 1947, så den är nog inte värd så mycket. Men jag köpte den för 15:-. Väldigt kul att få reda på detta, tack! :D

   Radera
 2. Den låter väldigt bra! Och vad kul att få tips av ägaren :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är riktigt kul! :D Han är lite av en expert på gamla deckare och författare (främst Agatha Christie) och jag har fått många bra böcker därifrån. :)

   Radera
 3. Grate article. New to Addhunters? It's incredibly easy to become a member of our community, and FREE to list your classified ads to interact with all members. Every day, hundreds of listings get listed for free by our Addhunters members. You can always upgrade your membership and get ahead of the crowd. With Addhunters you're going to benefit from our international usages!Items listed on Add Hunters include electronics, pets, cars and, vehicles and other categories including land and property. The categories with the highest volume on the site are vehicles and property. For more details please visit our web site http://www.addhunters.com rent car qatar

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! :)