måndag 22 juli 2019

Höjden av förändning - David Eriksson

Författare: David Eriksson
Utgiven: 2019
Sidor: 273, Häftad
Förlag: Type and Tell
"Hej! Jag kan tyvärr inte svara just nu eftersom jag stängt av min telefon, tagit ut SIM-kortet och sedan flyttat tusen kilometer norrut. Om det var något viktigt ber jag om ursäkt, men det kommer bli krångligt: jag nås för närvarande bara via brev. Om du insisterar på att det är viktigt, ring min syster och hon löser något sätt att nå mig. Om du inte vet vem min syster är, kan detta samtal omöjligen vara viktigt. Ha en fortsatt trevlig dag!"
Höjden av förändring är en tidvis humoristisk, tidvis sorglig berättelse om vad som händer när man byter Huvudstadens 1 000 000 invånare till Vemforshöjdens 33. Vad som händer när man faktiskt vågar ta det där steget som innebär Stor Förändring. Som många pratar om, men väldigt få genomfört.
 Recensionsexemplar från författaren, stort tack! :)

Den här blev en riktig positiv överraskning för mig! Jag blev engagerad i berättelsen med en gång, från allra första sidan. Och den kändes som något nytt, lite annorlunda på något vis, mot vad jag brukar läsa. Den var rolig och snabbläst, sidorna bara flög fram.

Boken är skriven i korta kapitel, i dagboksform skulle jag nog säga, och sidorna är fulla med humor, filosofi, förväntan och några doser ironi och lite sarkasm. Jag blev väldigt nyfiken på huvudpersonen, vem han var och hur det skulle gå för honom. Dem karaktärerna som korsar hans väg (eller han deras) är på ett kort och finurligt sätt gestaltade så man ser personerna framför sig. Detsamma gäller alla de olika miljöerna, kontrasten mellan dem kan vara väldigt stor men väldigt intressant.

Jag gillade verkligen första delen i boken när vår kära huvudperson skulle förbereda allt inför flytten och bland annat "städa upp" efter sig digitalt. Sånt som fick mig att dra lite extra på smilbanden var hur vissa, till synes enkla saker, tydligen kan vara helt omöjliga att genomföra och ligger på en hög intelligensnivå. Som att t.ex. avsluta ett medlemskap på gymmet. Det löste han rätt bra...

Men genom hela berättelsen finns det också något vemodigt, lite sorgligt som jag har lite svårt att sätta fingret på. Men ändå är det något jag till vissa delar kan känna igen mig i och det tror jag  också fler kan göra. Sista sträckan tycker jag är riktigt bra skriven och när boken var slut kom jag på mig själv att sitta och fundera hur allt gick även efter slutet. För det kändes verkligen som jag läst en sann historia, att karaktärerna fanns på riktigt! Kanske är det för att den här historien och ämnet känns så aktuell idag. 

En underbar bok som ligger rätt i tiden, tacklar stora frågor och tankar med en glimt i ögat.
Jag rekommenderar den varmt och kommer att läsa mer av David om han fortsätter att skriva i framtiden. En väldigt stark debut!

(En trevlig detalj var den lilla origamifågeln som följde med i paketet och som jag nu förstår innebörden av efter att ha läst boken.)

10 kommentarer:

 1. Den skulle jag gärna läsa. Tyvärr har författaren inte skickat något recensionsex till mig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du skulle tycka om den här! :) Den kanske finns att låna på bibblan? ;)

   Radera
 2. låter intressant... men kanske större utmaning att vara nöjd med det en har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag också, det kan vara en riktig utmaning!

   Radera
 3. Den låter väldigt intressant! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den! Jag har ju heller aldrig befunnit mig norrut i vårt land så det är alltid roligt att få vistas där i böckernas värld. :)

   Radera
 4. Åh, den lät ju riktigt härlig! Det där är min dröm, haha. Bara ta mitt pick och pack och flytta långt ut i skogen. Tror nog den här boken kan vara nåt för mig :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja prova den om du kan! Den är lite annorlunda skriven men gick ändå väldigt bra att läsa. :) Jag tänker likadant! Tänk att slippa allt ljud från trafik och dylikt och istället en fin skog. Underbart. :D

   Radera
 5. Låter som något för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja prova att läs den, tror man märker nästan direkt om den är en bok man gillar eller inte. ;)

   Radera

Tack för din kommentar! :)