söndag 14 juli 2019

En smakebit på söndag - Svart Sabbat

En smakebit på söndag är då man delar med sig av ett litet stycke ur den bok som man läser just nu. Utan att komma med några spoiler förstås. En smakebit på söndag hålls växelvis av Flukten fra virkeligheten och Betraktninger ~ tanker om bøker.

                                                  Svart Sabbat - John Dickson Carr
Edward Stevens, anställd vid ett bokförlag i New York, sitter en fredagsafton våren 1929 på tåget till sitt landställe och bläddrar i en monografi om beryktade mördare under gångna århundraden. Han ögnar igenom manuset och i nästa ögonblick är han nära att tappa det. Fäst i överkanten på sidan sitter ett porträtt av en ung kvinna vilket står präntat: "Marie D'Aubray, halshuggen för mord 1861". Han sitter och stirrar på ett porträtt av sin egen hustru!
(Jag har nyss börjat på den så smakbiten kommer från sidan 26.)

"Hennes mörkblonda hår var inte alldeles likadant friserat (där fanns ett par kanonlockar som gav det ett stiliserat, gammaldags utseende) men det var Maries. Hon tittade litet förbi kameran. Hennes grå ögon med tunga ögonlock, stora pupiller och mörka iris bar vad han brukade kalla Maries "överjordiska" uttryck. Läpparna öppnades i ett svagt leende. Inramad av uppstoppade duvor och målade kanvasträd såg bilden först äckligt sockersöt ut. Sedan tycktes det banala porträttet förändras: det började leva på ett obegripligt spökaktigt sätt... Stevens blev arg på sig själv då han märkte att hans hand skakade!
"Halshuggen för mord." Kvinnor halshöggs mycket sällan för mord. Om det gick så långt, var det därför att vad de gjort var så urbota att ingenting annat återstod att ta till för att tillfredsställa opinionen, ungdom och skönhet till trots."


24 kommentarer:

 1. Spännande, den kände jag inte till. Man blir nyfiken på fortsättningen. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev tipsad om den när jag besökte antikvariatet som jag brukar åka till. Han som sålde den sa: den här lurade mig totalt! Jag blev ju tvungen att köpa den förstås. ;) Den är riktigt bra, jag är snart halvvägs! Och det är något spöklikt över det hela, en mystisk stämning...

   Radera
 2. Oj, undrar hur det skulle kännas? En annorlunda start på en berättelse, låter riktigt fantasieggande. Tack för smakbit och o ha en skön sommarsöndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är annorlunda på något sätt, på ett väldigt bra sätt! Det är väl en typ av pusseldeckare (tror jag) men det är ändå lite av en spökhistoria över det hela. Ingen aning hur det kommer att gå, den är jättebra! Tack detsamma, hoppas du får en fin söndag. :)

   Radera
 3. en riktig klassiker. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja även om det var ett tag sen den kom ut så håller den än! Vill läsa mer av författaren.

   Radera
 4. Har aldrig hört talas om, men väldigt spännande start.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den börjar verkligen bra och det trappar inte ner senare heller. Allt är väldigt mystiskt, jag gillar den skarpt. :)

   Radera
 5. Hoppas det går bra att börja jobba efter semestern. Det låter spännande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt spännande, ska bli intressant att se hur allt slutar! :D

   Radera
 6. Svar
  1. Det kan jag tänka mig. Tycker själv att den är lite kuslig på något sätt. :)

   Radera
 7. Oj, låter ju jättespännande. Författarnamnet låter hur bekant som helst, men jag kan inte placera det närmare. Gillar det gammaldags omslaget :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är spännande, mystisk och lite spöklik. Sånt gillar jag! :D Min utgåva är visst utgiven 1947, jag gillar också de gammaldags omslagen! :) Dickson var en deckarförfattare och en av de största. Hans böcker kom ut i samma veva som Agatha Christies tror jag. Kanske har du sett hans namn nån gång? Hur som helst, han skriver bra i alla fall!

   Radera
 8. Det var verkligen ett antikvariatsfynd, den boken låter spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är så glad att jag har den! Nästa gång jag är inne hos antikvariatet ska jag kolla om det finns mer böcker av honom. Har kommit halvvägs och jag gillar den jättemycket! Älskar de äldre pusseldeckarna. :)

   Radera
 9. Känner till författaren, men osäker på om jag läst. Spännande ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag förstår så har han tydligen skrivit många böcker, inte lätt att komma ihåg alla. Men jag rekommenderar den! :D

   Radera
 10. Tack för en spännande smakbit. Kände inte till boken sen innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska ny författare för mig med men jag vill redan nu läsa mer av honom. :)

   Radera
 11. Men så spännande! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är spännande och väldigt mystisk. Ska bli intressant att se hur de löser det här! :)

   Radera
 12. Har läst några böcker av den författaren för länge sedan, men inte just den där. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka leta upp fler böcker av honom, för det här gillar jag. :D Kan rekommendera den här!

   Radera

Tack för din kommentar! :)