måndag 29 juli 2019

Månadens klassiker - Sagan om Konungens återkomst

Originaltitel: The return of the King
Författare: J.R.R. Tolkien
Utgiven: 1954
Sidor: 359, Kartonnage
Genre: Fantasy, Äventyr
Förlag: Norstedts
"Den onde trollkarlen Saurons öga sveper spejande över världen, som hans skräckinjagande härar dragit ut för att erövra. Ringens krig rasar. Marken skälver av stridslarm och oro. Men utgången av denna väldiga kraftmätning ligger i den tappre hoben Frodos hand. Endast han kan bryta ondskans makt. Med sitt lilla följe drar han allt närmare Domedagsberget, genom mörka skogar, över svartbrända slätter, förbi stinkande träsk och ut i mörka bergspass där fiender och faror lurar överallt."
Sagan om konungens återkomst är den tredje delen i trilogin om Härskarringen - en av vår tids märkligaste, mest lästa älskade litterära storverk.
Den här boken ingår i Vargnatts klassikerutmaning.

Då var det över. Serien är slut. Och jag sitter här med blandade känslor och svårt att hitta några passande ord. För den här serien berörde mig och var så mycket bättre än vad jag förväntade mig. Den här boken var mycket bättre än vad jag förväntade mig, även efter att ha läst de två tidigare delarna. Jag fullkomligt älskade slutet, de sista hundra sidorna var de bästa i hela boken. Och det kom allt en liten tår i slutet när allt var över. 

Men jag gillade ju såklart hela boken. Att få återse alla bekanta karaktärer (för det är så de känns vid det här laget) och få följa dem genom deras olika strider genom Midgård, hur de slåss mot olika fiender som verkar omöjliga att vinna över. Jag har känt med dem allihop genom deras rädsla, förtvivlan och oro, men också genom deras vänskap, mod och tillgivenhet för varandra och sina hem som de kämpar för. Väldigt bra skrivet tyckte jag var den delen där vi får följa Frodo och Sam i Mordor. Man riktigt kände slitet, den mörka tyngden och hopplösheten som vilade över dem.

Det är verkligen en egen och fantastisk värld Tolkien har byggt upp och det har varit fascinerande att vistas i den. Nu vill jag läsa mera böcker av honom och nästa blir nog Bilbo. Jag är också glad att jag inte har plockat upp den serien förrän nu, för jag tror inte att jag skulle ha tyckt lika mycket om den eller uppskattat den så mycket om jag varit yngre.

Idag är det precis på dagen 65 år sedan som Sagan om Konungens återkomst gavs ut för första gången! :)

6 kommentarer:

 1. Bilbo är också jättebra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska jag läsa i en ganska snar framtid hoppas jag! :)

   Radera
 2. När du nu berömmer serien, så får jag försöka läsa den. Någon gång... Jag vet inte, men jag har trott att det skulle vara tungrott, men nu blir jag sugen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är böcker som man antingen tycker om eller så funkar det helt enkelt inte. Jag trodde också att det skulle vara väldigt tungt och tråkigt men jag kom in i dem så småningom. Dem tar sin tid att läsa, men i det här fallet gjorde det inget. :)

   Radera
 3. tyckte mycket om böckerna när jag läste dem för hundra år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha och dem håller lika bra nu som för hundra år sedan! ;)

   Radera

Tack för din kommentar! :)