söndag 28 juli 2019

En smakebit på söndag - Skam

En smakebit på söndag är då man delar med sig av ett litet stycke ur den bok som man läser just nu. Utan att komma med några spoiler förstås. En smakebit på söndag hålls växelvis av Flukten fra virkeligheten och Betraktninger ~ tanker om bøker.

                                                       Skam - Robert Warholm
"I den värmländska socknen Frykeboda hittas en ung kvinna mördad i sitt eget hem. Det är sent 1800-tal och kommunikationerna är långsamma, men en sådan här nyhet sprids snabbt på kyrkbacken. 
Länsmannen och fjärdingsmannen gör sitt bästa för att lösa mordfallet, men det står klart att det är många som har något att dölja. I en socken där alla känner alla måste man akta sig för att ge grannarna anledning att skvallra. Det finns mycket skam och skuldkänslor om man skrapar på ytan. Där finns även en främlingsfientlighet som blir tydlig när man söker efter mördaren."


Smakbiten är från sidan 7 och är de allra första meningarna i boken.

"Hon ligger på golvet nedanför trappan. Ögonen är öppna, men oseende. Håret, som är uppsatt i en knut i nacken, är klibbigt av intorkat blod. Erik Olsson stirrar på sin hustru som ligger där på golvet. Att hon är död råder det ingen tvekan om. 
Han tillhör inte de klipskaste i socknen, men att något måste göras, det förstår han. 
Man kan inte ha en död kvinna liggande i hallen. Varken hustru eller annat kvinnfolk. 
Han går in i köket där hans mor håller på att koka kaffe. Är det någon som vet vad som ska göras är det mor.
- Mor, vad ska vi göra med Olga? Hon ligger i hallen och hon är död.
Kristina Persdotter går lugnt ut i hallen. Det är sällan hon skyndar på stegen. Hon betraktar sin döda sonhustru, som ligger på trägolvet i hallen. Blodet har trängt in i träet. Det kommer inte att bli lätt att göra rent.
- Hon har ramlat ner för trappan och slagit ihjäl sig, säger Kristina med ett tonfall som inte avslöjar några känslor. Du får kalla hit fjärsman, så han får se vad som har hänt. Det är lika bra att få hit honom direkt, så det inte blir en massa illvilligt prat på bygden. Men ta dig lite kaffe och en klengås först, så du står dig."18 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Roligt med en författare här i gruppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Och ni är ju flera som skriver, det är kul! ;)

   Radera
 2. Ja, förr var döden inga konstigheter. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det var nog inte det. Kanske en mer naturlig del av livet. Trevlig söndag! :)

   Radera
 3. Javisst känner jag också till författarnamnet, ler, dock har jag inte läst något av honom. Läser sällan krim. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan läst ut den, den var jättebra! Läser inte krim så ofta heller men som historisk roman tyckte jag jättemycket om den. :)

   Radera
 4. Författarnamnet känner jag förstås till, men har inte läst någon bok. Än. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man även gillar historiska romaner så kan jag rekommendera den! :)

   Radera
 5. Tack för smakbiten! Den har jag läst. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den blev en positiv överraskning för mig. :) Kul att du också har läst den!

   Radera
 6. Denne boken har jeg vunnet i en konkurranse på forfatteres blogg. Men jeg har dessverre ikke fått begynt å lese den. Jeg har en stor hylle med uleste bøker og det er ikke alltid jeg får lest det jeg vil :-)
  Ha en riktig fin sommersøndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen problemet! ;) Jag har massor med böcker jag vill läsa som ligger på hög och väntar. Tack! Ha en riktigt fin sommarkväll du med! :D

   Radera
 7. påminner mig om Yngsjömordet; mor, son, död svärdotter/hustru. tack för smakebiten! har inte läst denna men en annan titel av författaren som inte var en deckare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag förstått rätt så är det därifrån han hämtat idén ifrån, fast han har ändrat en hel del. Men nu vill jag själv läsa mer om Yngsjömordet och Anna Månsdotter. :)

   Radera
 8. Den har jag läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var bra! Du hade en riktigt spännande smakbit! :)

   Radera
 9. tack för smakbiten, trevlig söndag.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar! :)