torsdag 15 augusti 2019

The Grand Man - Florence Wetzel

Författarinna: Florence Wetzel
Utgiven: 2019
Sidor: 426, Häftad
Genre: Thriller, Kriminalroman
Förlag: Books on Demand
"Juliet Brown is a ScandiGeek, a person who is enamored of all things Scandinavian. An unexpected opportunity sends Juliet to Sweden to interview an American jazz singer, and she is quickly drawn into the vibrant Stockholm music scene.
When one of Juliet's friends is murdered, she finds herself embroiled in a real-life Swedish mystery. Journalist Magnus Lindblom offers to help Juliet despite his own struggles, which include hiding the truth about Stieg Larsson's missing fourth book.
Set in the depths of the cold and dark Swedish winter, amidst the weaving cobblestone streets of Stockholm's Old Town, The Grand Man, ultimately solves two contemporary Swedish mysteries: the assassination of prime minister Olof Palme, and the fate of Stieg Larsson's final manuscript."
Ett recensionsexemplar från författarinnan, tack snälla Florence! :)

Åh den här tyckte jag mycket om, det vill jag säga direkt! Har precis läst ut boken när jag skriver det här och jag sitter med ett leende och en sån varm känsla nu efteråt. Har faktiskt lite svårt att hitta dem rätta orden för att beskriva allt det fina med den här boken. 

Jag älskade språket, var först lite nervös för att den var på engelska, men det gick hur bra som helst! Det är så många intressanta karaktärer hon har lyckats måla upp, en del gillar jag direkt, andra inte alls. Men det är det som gör allt så bra. Man får följa olika personer under olika tidpunkter och det flyter på väldigt fint. Den som jag gillade mest att följa var Juliet. 
Hennes kärlek för jazz, Steig Larsson och Stockholm är underbart att läsa. Jag har bara upplevt Gamla Stan en gång men jag minns den med värme, så det var härligt att få vistas där igen och se allt genom Juliet's ögon. Jag fick faktiskt upp ögonen själv för vissa saker som jag inte tänkt så mycket på, som t.ex. Stieg Larssons böcker och vad de faktiskt har gjort för Sverige och världen.

Något som Florence har lyckats väldigt bra med är att beskriva Sverige och oss svenskar och hur vi är som personer överlag, i alla fall tyckte jag att det stämde väldigt bra. Även de små sakerna som bl.a. att dricka kaffe och fika, är ju väldigt rotade och viktiga vanor för oss svenskar i vardagen. ;) 

Själva handlingen var spännande och intressant att följa från början till slut och att få se hur allt vävdes ihop i slutet var fantastiskt och en ren fröjd att läsa! Det var verkligen skickligt och snyggt gjort! Det var korta kapitel så sidorna bara flög fram. I slutet hade jag svårt att lägga den ifrån mig, jag kunde inte gå och lägga mig innan den var utläst.

Favoritstyckena i boken var helt klart de som involverade Lisbeth Salander! ;)

Ett stort tack ännu en gång till Florence för att jag fick boken och att hon hjälpte mig så att den kom fram och för det trevliga bemötandet via alla mail. Tack!

6 kommentarer:

 1. Fika är väldigt viktigt! ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livsviktigt! Eller i alla fall en kopp te för min del. :p

   Radera
 2. Härligt att du också gillade den! Vad tyckte du om den gamle blinda jazzgubben (glömt hans namn nu bara för det)? Jag tyckte ju han var rätt rolig fast på ett uppkäftigt sätt :P Visst var hennes lösning på Palmemysteriet otippat?! Blev jätteförvånad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har läst din recension också! :D Jag gillade faktiskt jazzgubben (bara för det minns inte jag heller hans namn just nu), hans uppkäftighet var det jag gillade mest med honom, haha! Men sen mot slutet förstod jag honom och varför han var som han var. Ja visst var det snyggt gjort med Palmemordet! :D Jag tyckte hon knöt ihop allt så snyggt i slutet. Jag satt själv och kände hur stort det faktiskt skulle vara om de skulle lösa det på det sättet. Det var en riktigt bra bok! :)

   Radera
 3. en intressant hyllning till det svenska;
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/08/the-grand-man.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tyckte jag med. :) Jag ska in och läsa din recension!

   Radera

Tack för din kommentar! :)