söndag 11 augusti 2019

En smakebit på söndag - Det man inte anar

En smakebit på söndag är då man delar med sig av ett litet stycke ur den bok som man läser just nu. Utan att komma med några spoiler förstås. En smakebit på söndag hålls växelvis av Flukten fra virkeligheten och Betraktninger ~ tanker om bøker.

                                                Det man inte anar - Stefan Åberg

Erika älskar Viktor och bandet till dottern Camilla har kanske blivit ännu starkare eftersom hon nästan har gett upp hoppet om att någonsin få ett barn. Hon uppmuntrar Viktors samvaro med travgänget, men om han inte tar tag i sitt okontrollerade spelande vet hon inte hur det ska gå. Arbetet på SOS-Alarm är krävande och oron över moderns tilltagande demens ett ständigt bekymmer.
Hur kommer Pawel, den mobbade elvaåringen som utan egen vilja hamnar i gänget som snattar och bränner bilar, att påverka Erikas liv?
Samtidigt sprider överfallet som inträffade tre år tidigare sin skugga över hennes tillvaro. Men är det verkligen samma man som ligger bakom när det värsta inträffar? Eller är det arbetet på SOS-Alarm, där hot hela tiden förekommer, som nu gör intrång i hennes privata sfär?

Smakbiten kommer från sidorna 30 och 31.

När hon kommer tillbaka till bordet försöker hon ruska av sig den olust som synen av mannen försatt henne i och tvingar fram ett leende när Viktor dyker upp.
- Hur är det? Har du det bra? Han kramar henne och trycker en kyss på kinden.
- Det är okej, men ska inte Onemorebeer springa snart?
- Det är nästa lopp. Ska vi inte satsa lite? Vad säger du? Han står i sju gånger pengarna.
- Nej, det tycker jag inte. Du vet vad vi kom överens om. Erika skakar på huvudet.
- Jamen gumman. Det är vår egen häst som springer. En liten peng kan vi väl satsa? Han har framspår och jag har ju berättat hur startsnabb han är. Det är garantispets.
Viktor ser så bevekande ut att hon faller till föga och tar suckande fram en femtiolapp.
- Okej, jag satsar femtio så kan du satsa lika mycket.
- Kanon gumman, det fixar jag. Spets och slut hämta ut. Sju hundra tillbaka om inte oddset sjunker.
Viktor försvinner snabbt mot spelluckorna. Han tar upp sin plånbok och räknar snabbt igenom sedlarna. Han tvekar en halv sekund innan han tar beslutet.
- Tusen vinnare på nummer fyra Onemorebeer i nästa lopp.

15 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten, börjat på denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Ska bli roligt att läsa vad du tycker om den sen. :)

   Radera
 2. Beroende är en jävligt trist sjukdom - oavsett vilket beroende det rör sig om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det! En väldigt svår och tuff sjukdom. Speciellt om familjen runtomkring blir lidande. Väldigt frustrerande!

   Radera
 3. Tack för smakbiten! En dos socialrealism kan jag tänka, spelberoende verkar vanligare än man tror, all reklam gör väl knappast saken bättre för de som har en benägenhet att trilla dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det är vanligare än man tror och många kanske inte ens inser att det är ett beroende, att dem kan sluta när dem vill. Nej all denna reklam om betting och spel tror jag verkligen inte hjälper direkt!

   Radera
 4. spelberoende är nog också ett besvärligt beroende. obegripligt att det görs så mycken reklam i TV. tack för smakebiten. kände inte till boken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det är lustigt att all spelreklam (och det är ju en del) som finns faktiskt får förekomma. Det är ju viktigt att det inte får göras reklam och om alkohol t.ex. Fick den här boken som recensionsexemplar! :)

   Radera
 5. En okänd författare och titel, spelberoende är ett gissel har jag förstått. Kanske till o med svårare att behandla än andra beroendesjukdomar. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste heller inte om den förrän författaren frågade om jag ville ha ett exemplar. :) Det tror jag också att komma ur ett spelberoende är nog riktigt tufft! Är snart färdig med boken, jag gillar den än så länge! :)

   Radera
 6. Spelberoende är nog jättejobbigt. Förstår inte riktigt att all spelreklam får visas. Kände inte till den här boken. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det måste vara väldigt tufft. Har också svårt att förstå all denna spelreklam som det nästan rinner över av i tv:n verkligen får visas. Det var en ny bok för mig också. :)

   Radera
 7. Min närmaste chef fick lämna sitt jobb i början av året. Han hade lånat pengar av anställda och använt företagets pengar till sig själv. Jag är helt övertygad om att han spelar, men det skulle han aldrig erkänna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Glöm inte att lägga in länken på astridterese.no

   Radera
  2. Nej det är som en ond cirkel på något vis, det tar aldrig slut och mer pengar behövs hela tiden. Hoppas bara att han själv inser att han behöver hjälp i så fall. När jag var inne hos Astrid så hade hon inte gjort något inlägg men nu kanske det finns det. :)

   Radera

Tack för din kommentar! :)