fredag 16 augusti 2019

Det man inte anar - Stefan Åberg

Författare: Stefan Åberg
Utgiven: 2019, (Del 3)
Sidor: 244, Häftad
Genre: Drama, Feelgood
Förlag: Vulkan
"Erika älskar Viktor och bandet till dottern Camilla har kanske blivit ännu starkare eftersom hon nästan har gett upp hoppet om att någonsin få ett barn. Hon uppmuntrar Viktors samvaro med travgänget, men om han inte tar tag i sitt okontrollerade spelande vet hon inte hur det ska gå. Arbetet på SOS-Alarm är krävande och oron över moderns tilltagande demens ett ständigt bekymmer.
Hur kommer Pawel, den mobbade elvaåringen som utan egen vilja hamnar i gänget som snattar och bränner bilar, att påverka Erikas liv?
Samtidigt sprider överfallet som inträffade tre år tidigare sin skugga över hennes tillvaro. Men är det verkligen samma man som ligger bakom när det värsta inträffar? Eller är det arbetet på SOS-Alarm, där hot hela tiden förekommer, som nu gör intrång i hennes privata sfär?"
Ett recensionsexemplar från författaren, tusen tack! :)

Det här är den fristående uppföljaren till böckerna "Vid fyrtio börjar livet" och "Kärleken kommer och kärleken går".  Jag hade inte läst de tidigare böckerna innan jag plockade upp den här men det var inget problem alls. Jag kom lätt in i berättelsen med en gång och lärde känna karaktärerna väldigt fort. 

Allt tar fart redan från början och problemen med spelberoende och lögnerna som blir till följd av det, gör att frustrationen känns direkt. Att som läsare få se allt utifrån gör det hela inte mycket lättare. Man får även en inblick i Erikas jobb på SOS-Alarm och det var väldigt intressant att läsa, även om man lätt kunde känna paniken från dem som ringer in. Allt det här är väldigt bra skrivet.

När jag sen får möta den 11-årige Pawel så tycker jag om honom direkt. Jag gillar honom verkligen och all den enorma börda han tvingas bära på från den grymma mobbningen i skolan och samtidigt kämpar för att inte oroa sin pappa, gör att jag får ont i magen. 
Jag vill ju bara att allt ska gå bra för honom...

Den här tror jag man skulle kunna kalla en svensk feelgood med en hel del svärta i. 
Den berättar vad som kan krävas för att kunna hålla ihop som familj och samtidigt vad en stor sorg kan göra med en människa. Väldigt bra språk och den växlar fint mellan karaktärerna så det är ett väldigt bra driv i handlingen igenom hela boken. Sidorna flög fram för min del, jag ville veta hur allt skulle sluta! 

4 kommentarer:

 1. Efter att läst baksidetexten tänkte jag att det lät som en bok med väldigt mycket handling. Men din recension gör mig ändå nyfiken på boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På dem 244 sidorna hinner det ju hända en del, men allt känns ändå helt lagom på något vis. Den hade ett fint driv i berättelsen och blev aldrig långtråkig. Prova gärna att läsa den om du får tillfälle! :) Och så roligt att min recension gjorde dig nyfiken på boken! :D Ha en fin fredag!

   Radera
 2. en välskriven spännande bok:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/08/det-man-inte-anar-av-stefan-aberg.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag blev positivt överraskad. :D Har du också läst den? Kul! Ska in och läsa!

   Radera

Tack för din kommentar! :)