torsdag 1 augusti 2019

Skam - Robert Warholm

Författare: Robert Warholm
Utgiven: 2017
Sidor: 223, Inbunden
Genre: Kriminalroman, Historiska roman
"I den värmländska socknen Frykeboda hittas en ung kvinna mördad i sitt eget hem. Det är sent 1800-tal och kommunikationerna är långsamma, men en sådan här nyhet sprids snabbt på kyrkbacken. 
Länsmannen och fjärdingsmannen gör sitt bästa för att lösa mordfallet, men det står klart att det är många som har något att dölja. I en socken där alla känner alla måste man akta sig för att ge grannarna anledning att skvallra. Det finns mycket skam och skuldkänslor om man skrapar på ytan. Där finns även en främlingsfientlighet som blir tydlig när man söker efter mördaren."
Fick ett exemplar av författaren, tusen tack Robert! :)

Vilken positiv överraskning den här blev! Jag älskade den, sidorna bara flög fram och inom loppet av två dagar hade jag läst ut den. Den var spännande hela tiden och det var intressant att få följa alla de olika människorna i Frykeboda socknen. 

Den utspelar sig i svensk 1800-talsmiljö och det kändes verkligen som om man hoppade tillbaka i tiden när man läste. Jag gillade stämningen igenom boken, hur det var i socknen, språket och mentaliteten. Det var väldigt bra skrivet. Själva överlevnaden, att klara livhanken är där också, ständigt närvarande. Plus att hålla sig väl med andra och inte sticka ut, rädslan för skam och att bli utstött är stor. Upplägget är fiffigt gjort, att få börja i "nutid" och sen få tillbakaglimtar från tiden innan mordet och fram till det hemska händer och allt brakar loss. 

En del av karaktärerna kände jag verkligen för medans andra är rent avskyvärda. Främlingsfientligheten är stor och den blir direkt tydlig när polisen försöker lösa mordet. Alla orättvisor som fanns då gör en frustrerad och det känns som om en del av dem fortfarande finns kvar idag. 
Den här boken engagerade mig verkligen och nu vill jag läsa mer om rättsfallet (Yngsjömordet och Anna Månsdotter) som boken bygger på, även om platser, personer och själva upplösningen är en annan i boken. Tycker man om historiska romaner och speciellt sådana som utspelar sig i Sverige så rekommenderar jag den här varmt!

Robert driver också en egen blogg, Mina skrivna ord ! :)

2 kommentarer:

  1. Det är kul när en bok som baseras på verkliga händelser gör så att man vill läsa mer om de händelserna! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är alltid intressant och berättelsen får något annat över sig om man vet att den är inspirerad av en verklig händelse! :D

      Radera

Tack för din kommentar! :)