måndag 5 augusti 2019

Den tionde gåvan - Jane Johnson

Originaltitel: The Tenth Gift/Crossed Bones
Författarinna: Jane Johnson
Utgiven: 2008
Sidor: 363, Inbunden
Genre: Historisk roman
Förlag: Albert Bonniers Förlag
"Michaels avskedsgåva till Julia blir en ny början... När Julia lämnar kärleksrelationen med Michael har hon fått ett krossat hjärta men också en bok fylld av hemligheter. I den vackra antika boken om 1600-tals broderier upptäcker hon lika gamla dagboksanteckningar nedskrivna av en kvinna som heter Cat Tregenna från Cornwall.
Fascinerad läser Julia den sanna berättelsen om Cat och hur hon tillsammans med alla i den lilla byn kidnappades av pirater från Nordafrika och såldes som slavar i Marocko. Julia reser till Marocko för att få reda på mer om Cats öde. Här kommer hon att hitta djupt begravda hemligheter och precis som Cat gjorde 400 år före henne, förlorar hon sitt hjärta under den heta Marockanska solen..."
En riktig hyllvärmare har den här varit här hemma. Har säkert haft den i 8 år. Men nu är den äntligen läst och det är jag mycket glad för! Den var riktigt bra! En väldigt intressant och gripande historia som vi får följa, både i nutid med Julia och på 1600-talet, då genom Cat. 

Först känner jag inte så mycket för någon av de båda kvinnorna men sakta men säkert medans historien ändrar sig så blir jag väldigt berörd, främst genom Cat och vad hennes grannar får gå igenom när de tas till fånga och sedan säljs i ett avlägset land. Det väckte också mycket frustration såklart, kring hur de behandlades och synen på deras värde som människor. (Vilket var lika med noll.) Det är religionen som är grunden till det "heliga kriget" på havet och som rättfärdigar alla kidnappningarna och morden på de "orena".


Tycker det är väldigt bra skrivet och det märks att det ligger mycket forskning och erfarenheter av de båda länderna bakom hela historien. Just den här kidnappningen i Cornwall (de blev tagna i kyrkan under söndagsgudstjänsten) har visst ägt rum på riktigt. 
Idén till boken fick författarinnan när hon själv släktforskade om en släkting som skulle ha rövats bort av pirater i Cornwall på 1600-talet. Hon åkte själv ner till Marocko för att söka vidare. En rad omvälvande händelser förändrade hennes liv radikalt och hon bor numera både i en avlägsen berber-by i Marocko och i England. 

8 kommentarer:

 1. Det låter som en bok i min smak :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du skulle tycka om den här! Spännande att få vistas i Marocko och lära sig lite om deras kultur. :D

   Radera
 2. Det låter som en spännande bok. Och ofta tycker jag om när två historier löper parallellt, i olika tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var väldigt intressant men samtidigt tragisk. Jag tycker också om att få följa olika historier som löper parallellt och i den här funkade det riktigt bra. Det blev aldrig rörigt eller så. Rekommenderar den! :)

   Radera
 3. Jag hade inte en aning om att nordafrikanska pirater gjorde attacker i England på 1600-talet. Så fascinerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste inte jag heller men det höll tydligen på under 200 år. Dem kunde resa ända upp till Island, Irland och Newfoundland. På ett år kunde det vara över 2000 fångar. Tror inte jag fick läsa om det i skolan, inte vad jag minns i alla fall.

   Radera
 4. Oj, vilken bok! :O Den lät verkligen gripande och oerhört intressant.
  Visste inte heller att folk varit och rövat bort människor i England (förutom av vikingar...). Det är det som är så häftigt med historia och historiska romaner, finns så mycket att lära sig som man aldrig hört talas om innan.

  Måste definitivt försöka komma ihåg den här boken. Superbra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du tycker den var ett bra tips! :D Ja visst får man lära sig väldigt mycket av historiska romaner. :) Det här ämnet fick vi aldrig höra om i skolan. Det var också roligt att få veta lite mer om den Marockanska kulturen och livsstilen. Hoppas du tycker om den om du läser den någon gång! :D

   Radera

Tack för din kommentar! :)