torsdag 18 april 2019

Mina framlidna fruar - Carter Dickson

Originaltitel: My Late Wives
Författare: Carter Dickson (alias för John Dickson Carr)
Utgiven: 1946
Sidor: 256, Inbunden
Genre: Pusseldeckare, Spänning
Förlag: B. Wahlströms Bokförlag
"En liten badort...en mörk höstmånad, då havet vräker mot stranden och höstlöven virvlar omkring på den öde golfbanan. Förutom sir Henry Merrivale finns blott en enda gäst på hotellet...en man som misstänks vara identisk med en beryktad kvinnomördare. Och H.M. kan så klart inte hålla fingrarna borta.
Snart sliter misstankarna sönder den stillsamma idyllen, som gradvis förvandlas till rena skräckromantiken. Slutscenen är som alltid - när H.M. står för regin - ett mästerverk av laddad spänning...ett intensivt struptag på läsaren."
Det här är den andra boken jag läser där Henry Merrivale är med i.

Och det är så uppfriskande med såna här böcker! Jag älskade den! Den kanske var helt rätt i tid för mig att läsa för allting klaffade. Jag behövde den här boken just nu.
Han skriver så bra, han får fram miljöerna och karaktärerna jättebra och utan att vara långrandig. Jag gillade berättarstilen och upplägget på berättelsen.

Och jag älskar inslagen av humor i den! Jag satt flera gånger och skrattade till för mig själv. Jag gillar verkligen Henry Merrivale som karaktär, han är för skön!
Men så på en handvändning kan det också bli allvar i det hela och stundtals spännande. Det var inte svårt att leva sig in i berättelsen och på vissa ställen var det faktiskt lite ruggigt. Jag trodde jag hade lite koll på vem det kunde vara men icke. Som läsare blir jag ledd åt ett håll för att sen bli helt överraskad i slutet.

Den var förvånande lättläst och sidorna flög fram, jag hade svårt att lägga den ifrån mig! Jag ser verkligen fram emot att läsa de resterande böcker jag har om Henry Merrivale i bokhyllan. Hoppas jag kommer att hittar fler!

(Carter Dickson är ett pseudonym för John Dickson Carr och han har även skrivit under andra namn, deckare dem också fast då kanske utan de komiska inslagen som förekommer i de här böckerna. Det är vad som har sagts mig i alla fall, jag har inte läst dem själv.)

2 kommentarer:

Tack för din kommentar! :)