torsdag 25 april 2019

Månadens klassiker: Fåglarna och andra noveller - Daphne du Maurier

Författarinna: Daphne du Maurier
Utgiven: 1952 (Fåglarna)
Sidor: 271, Inbunden
Genre: Skräck, Fiktion
Förlag: Modernista
"Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte enda gången du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. I detta urval med du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu (filmatiserad av Nicolas Roeg), samt Inte efter midnatt, De blå linserna och Äppelträdet.
Fåglarna och andra noveller samlar några av 1900-talets mest klassiska engelskspråkiga noveller. Här i svensk översättning av Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein och Gösta Sellin och med ett nyskrivet förord av författaren Johan Theorin."
Har länge velat läsa något av Daphne du Maurier och det här blev min första bekantskap med henne. Och jag blev inte besviken, nej då, dem här novellerna gav istället bara mersmak. Jag började med novellen Fåglarna, det var den jag var mest nyfiken på. Jag tyckte mycket om den, gillade själva flödet i berättelsen. 

Ingen av novellerna var dålig, alla är bra skrivna och det är ingen brist på fantasi heller. Ibland undrade jag vart sjutton allt skulle ta vägen och hur det skulle sluta. Ingen av dem lämnade mig oberörd efteråt. När jag hade läst ut en novell så blev jag sittande och tänkte på den och spann vidare ibland. För vilka slut det kunde vara!

Det är också bakom alltihop en slags melankolisk känsla genom novellerna och känslan av att det är något annat som lurar. De blå linserna måste nog vara den mest annorlunda novell jag nånsin läst (på ett bra sätt). Äppelträdet hör nog till mina favoriter.

Rekommenderar den om man vill ha lite annorlunda läsning. 

8 kommentarer:

 1. Det låter riktigt spännande. Tänk, jag har alltid föreställt mig att Fåglarna var skriven av Alfred Hitchcock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det trodde faktiskt jag med väldigt länge, tror det bara var något år sedan jag såg att inte var så. Men jag rekommenderar dem.

   Radera
 2. du Maurier är så bra, mycket av hennes texter har filmatiserats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de här novellerna gav mersmak! Jag har Rebecca här hemma som jag väldigt gärna vill läsa också. :) Ja det skulle vara roligt att se alla filmatiseringarna.

   Radera
  2. det finns fortsättning på Rebecca jag tyckte om:
   http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2011/01/skuggan-av-rebecca.html

   Radera
  3. Det visste jag inte! Ska genast kolla din länk, tack! :)

   Radera
 3. Svar
  1. Ja överraskande bra! :D Längtar att efter att läsa Rebecca, kanske sparar den till hösten.

   Radera

Tack för din kommentar! :)