måndag 22 april 2019

Josefin - Maria Gripe

Författarinna: Maria Gripe
Utgiven: 1961
Sidor: 132, Kartonnage
Genre: 6-9 år
Förlag: Bonniers Junior Förlag AB
"JOSEFIN är ett sladdbarn i prästgården. Hon är ett ensamt barn som lever i sina fantasier och har svårt att förstå sig på de vuxna. Är tant Lyra snäll, när hon bjuder Josefin på kakor och karameller och lockar henne att hitta på att hon blir illa behandlad där hemma? Vem är den nya trädgårdsmästaren egentligen? Och varför har han kommit just till dem?"
Det har varit härligt att följa Josefin och allt hon tar sig för och funderar på. Jag läste aldrig något av Maria Gripe när jag var liten så det får jag ta igen nu i vuxen ålder.
Men det gör verkligen ingenting. Tvärtom kan det vara riktigt roligt att få förflyttas bakåt i tiden lite när man själv var barn. 

Den är fint skriven och lätt att läsa, miljöerna och personerna har hon beskrivit bra. 
Hon skrev också väldigt träffsäkert om ensamheten och att vara utstött av de andra barnen, som Josefin hela tiden mådde dåligt för. Även om hon ibland vägrade erkänna det för sig själv. Även de vuxna var intressanta att läsa om. Speciellt ur ett barns synvinkel.

Jag ser verkligen fram mot att fortsätta läsa de andra böckerna om Hugo och Josefin!

2 kommentarer:

  1. Jag har läst andra av Gripe men inte den här! Får ta och göra det någon gång :) Hon skriver ju verkligen bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hon skriver riktigt bra! :D Tycker hon får med så mycket i böckerna, även om de är skrivna för en mindre publik. Fast jag tror alla kan läsa dem, spelar ingen roll hur gammal man är. :) Men den här kan jag rekommendera!

      Radera

Tack för din kommentar! :)