lördag 16 januari 2021

Vad kommer hända med min läsning i år?

 

Jag funderade först på att göra några "läslöften" inför det här året men skippade snart den idén. Jag har aldrig varit något för nyårslöften och jag tyckte det var ett alldeles för starkt ord. Ett måste på något vis. Och så vill jag inte ha det när det kommer till min läsning.

Så jag tänkte istället göra en liten lista som ska inspirera mig i min läsning och även fungera som en påminnelse. Jag kommer läsa den då och då, kanske även se över den i slutet av året för att se hur det har gått. 

 • Läsa det jag känner för. Det här är den allra viktigaste punkten. Jag tänker inte vänta på några speciella årstider eller säsonger (avsiktligt i alla fall) för att läsa vissa typer av böcker. Är jag sugen på ruggiga höstböcker i mars så läser jag dem då. Eller kanske julböcker i juni till exempel.
 • Läsa mera faktaböcker och biografier. Det finns ju så många ämnen man kan fördjupa sig i och som jag så väldigt gärna vill lära mig mer om! Historia, olika kulturer m.m. 
 • Inte låta "godbitarna" stå och vänta i hyllan! Jag har flera böcker som jag verkligen vill läsa, mer än andra, och som jag tror jag kommer älska. Men av någon anledning så skjuter jag ändå på att plocka upp dem?! Finns ingen anledning så nu jäklar får det vara slut med det! ;)
 • Läsa mer av mina äldre böcker. Med det menar jag de äldsta jag har som är fina inbundna böcker från sent 1800-tal och till i början på 1900-talet.
 • Läsa mer deckare från guldåldern. Till exempel Agatha Christie och John Dickson Carr. Men även något årtionde senare också.
 • Mer Stephen King och Dean R. Koontz. Ja inte mycket att tillägga här. Jag vill helt enkelt börja plöja igenom böckerna av dem som jag har.
 • Fortsätta läsa på engelska. Är så glad att jag förra året började läsa mycket mer böcker på engelska än vad jag tidigare gjorde! Engelska böcker har i många år skrämt mig lite men nu har jag kommit över det. Det kan vara lite ovant i början men sen tänker jag inte så mycket på det.
 • Läsa lite mer klassiker. Jag var lite dålig på att plocka upp klassiker förra året. Varför vet jag inte men jag ska försöka att läsa i alla fall någon klassiker det här året.
 • Läsa mer dikt- och novellsamlingar. Det är något jag har saknat att göra! Har några samlingar vid det här laget så nu blir det perfekt att börja plocka fram dem.
 • Börja med mitt gamla serieupplägg. När jag började läsa igen för några år sedan så gjorde jag alltid så när det kom till serier, att jag läste den första delen, läste en eller två böcker emellan, sen fortsatte jag med tvåan o.s.v. På det viset glömde jag aldrig bort vad som hände och jag blev även färdig med serien. Så det ska jag börja med igen. (Jag brukar köpa hela serien innan jag läser den. Men bara med serier som jag är väldigt säker på att jag kommer tycka om.)
 • Fortsätta läsa böcker för yngre läsare. Det är också något jag är väldigt glad över att jag började med förra året. Så det ska jag definitivt fortsätta med!
Har ni planerat eller avlagt några "läslöften" inför detta år?

6 kommentarer:

 1. Låter som bra och vettiga mål! Jag har väldigt svårt för de som sätter upp så många och höga mål för sig själva när det gäller läsningen. Inte mot dem personligen, utan alla krav och måste. Förstår inte hur folk inte känner sig fångade av det? Men å andra sidan är vi olika. En del presterar ju bra under press medan andra (typ jag) skulle blir galen av det. Jag är också en "mood reader" och brukar inte läsa böcker beroende på säsong/ämne osv. Det känns skönare när det är lite mer ledigt, även om det är ostrukturerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inga mål som jag måste utföra, sånt klarar jag heller inte av. Där är vi nog lika. Nej, den här listan ska bara fungera som inspiration och förslag till min läsning. För jag har kommit på mig själv att tänka många gånger: "Jag önskar jag läste mer sådana böcker, det ska jag börja med någon gång." Men sen glömmer jag bort det och tar aldrig tag i det. Så det var därför jag skrev en sån lista. Men viktigast för mig är att jag måste "känna för" boken jag ska läsa! :)

   Radera
 2. Bra mål, men oj så många! Då har du att stå i.
  Nej, jag har inte avgivit något läslöfte, men jag ska göra kaosutmaningen som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dem är som sagt inga mål eller löften utan är bara nedskrivna för att tjäna som inspiration till min läsning och kanske kan hjälpa till i en eventuell lässvacka eller när det är svårt att hitta någon bok som lockar. :)

   Radera
 3. Det ska bli så kul att följa dig och din läsning under det här året! :) Tycker dina inspirationspunkter låter väldigt bra! Vill också läsa mer King och Koontz under året, har ju många som väntar. Mitt enda riktigt löfte är att inte ta emot många recensionsexemplar, jag vill nu koncentrera mig på mina egna böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det var roligt att höra! :D Jag ser också fram emot att följa dig ännu ett år! Hoppas vi båda lyckas med King och Koontz böckerna. :P Det tycker jag låter som ett väldigt bra löfte. Kan tänka mig att man längtar efter sina egna böcker väldigt mycket. :)

   Radera

Tack för din kommentar! :)