fredag 15 januari 2021

Till Vial: 8400 dagar kvar - Henrik Ståhl

 

Författare: Henrik Ståhl
Sidor: 176, Kartonnage
Ålder: 9-12 år, Sci-fi
Utgiven: 2019
Förlag: Bonnier Carlsen
"Planeten jorden är på väg mot sin undergång. När världen är på väg att kollapsa måste mänskligheten försöka emigrera med den enorma rymdarken Otosan till exoplaneten Vial. Men det som från början är en utopi för alla människor blir snart en möjlighet enbart för de rikaste. Speedy är en av de som försöker rädda sin familj genom att göra resan ut ur solsystemet till Vial. Även om hon inte har någon möjlighet att köpa biljetter.

Resan startade för sex år sedan, innan lillebror Keaton ens var född. Speedy finns inte längre kvar ombord på rymdskeppet, utan kvar är bara Gladys och Keaton. Tror de..." 

Jäklar så bra den här boken var! Den var inte alls som jag förväntade mig utan blev en väldigt trevlig överraskning. För att vara för yngre läsare så är den väldigt mörk (utan att bli deprimerande) och i bakgrunden finns det en hel del sorg. Nu låter det kanske inte speciellt som en rolig läsning, men den var mycket mer än så.

Den är även otroligt spännande, vissa bitar var rent av läskiga. Det är en krypande spänning som gör att jag verkligen var tvungen att veta hur det gick till i det förflutna, vad är det som händer på skeppet just nu och hur verkar framtiden bli egentligen? Det är korta kapitel som driver handlingen framåt på bästa sätt och den är väldigt bra skriven. 

Bara känslan att vara två barn, helt ensamma, på ett rymdskepp stort som en hel stad ute i mörka rymden långt ifrån vårat solsystem, är något skrämmande bara det och kryper under skinnet på mig. 

Det här är en av de böcker som funkar för alla åldrar. Även som vuxen väcker den många tankar och känslor och den kommer finnas kvar hos mig en lång tid framöver. Tycker man om sci-fi eller dystopier men inte brukar läsa böcker för den här åldersgruppen - ge den en chans!

Vi är bara inne i januari men jag kan redan nu säga att den här kommer hamna på topplistan över årets bästa böcker!

Betyg: 5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! :)