fredag 29 mars 2019

Spökflickan - Katarina Genar

 
Författarinna: Katarina Genar 
Utgiven: 2017 
Sidor: 101, Inbunden 
Genre: 9-12 år 
Förlag: Bonnier Carlsen 
"Varje natt kommer hon till Anna i drömmarna - flickan med de sorgsna ögonen. Hon verkar leta efter något i det gamla huset som Anna och hennes familj flyttat in i. Men vad? Och vem är hon?
Samtidigt händer oförklarliga saker där hemma. Fönster som stått stängda slås plötsligt upp i natten. Och det känns som om någon smyger på Anna. Kan det som barnen i byn viskar om vara sant - finns det en spökflicka i huset?"
Åh den här var underbar att läsa! Även om den är kort och jag läste ut den på en dag så var jag ändå tvungen att lägga ifrån mig den två gånger, för jag ville vara kvar i berättelsen och all den nostalgikänslan jag fick när jag läste den.

Den tog mig tillbaka till sommarloven när man var barn och älskade gamla hus där man hoppades hitta hemliga gömmor, något övernaturligt eller lite glömda rum på sommarloven. Och även att leta snäckor eller andra saker vid stranden.
Fast när jag var barn hade vi inga mobiler förstås, som varenda unge tycks ha i boken.

Språket är väldigt fint och det ryms så mycket i den 100-sidiga berättelsen.
Den är lite i samma anda som Maria Gripes böcker.
Nu vill jag (måste jag!) läsa mer av henne. 

torsdag 28 mars 2019

Hunden Som Vågade Drömma - Sun-mi Hwang

 
Originaltitel: Pureun gae jangbal 
Författarinna: Sun-mi Hwang 
Utgiven: 2016 
Sidor: 198, Pocket 
Genre: Fiktion 
Förlag: Norstedts
 "Detta är historien om hunden Tufsen. Hon har alltid känt sig ensam och utanför på grund av sitt speciella utseende. Tufsen har drömmar och ambitioner som alla andra. Men varje dag möts hon av motgångar och hinder som hon måste överkomma. På grund av detta blir hennes liv aldrig som hon tänkt sig. Bortom hindren och utanför hennes hem finns möjligheter till vänskap, moderskap och lycka. Tufsen måste bara våga ta för sig för att få det liv hon desperat vill ha.
Hunden som vågade drömma är en varm berättelse om relationen mellan hund och människa och om modet att våga drömma. En hyllning till livet."
Den här kan man säga är en saga för vuxna. Väldigt vackert skriven med ett lättsamt språk och ett djup som berörde mig så fort jag tog upp boken och började läsa.
Och det var svårt att sluta, berättelsen flyter på så fint och jag känner så mycket med Tufsen och vill så gärna att allt ska gå bra för henne.

Det finns många känslor inbäddade i den här lilla boken, lycka, kärlek och nyfikenhet.
Men också stor sorg, djup depression, stark förtvivlan och svek. 
Jag tycker faktiskt att även hennes husse och matte kunde varit lite mer ansvarsfulla mot sina hundar många gånger.

Och som med hennes förra bok satt jag med tårfyllda ögon emellanåt, det var både sorgligt och vackert. Den här rekommenderar jag varmt!

Hennes förra bok, "Hönan som drömde om att flyga", älskade jag och jag rekommenderar den starkt också!

onsdag 27 mars 2019

Omslagsonsdag - Moln

Inne hos Boklysten denna onsdag är temat Moln.

"Lätt!" tänkte jag. Jo tjena. Tydligen är det väldigt fint väder på mina omslag här hemma.
Eller natt. Stjärnklart också. ;)

Men några hittade jag efter lite om och men!


tisdag 26 mars 2019

Veckans Topplista: Romaner som baseras på verkliga händelser

Inne hos Johanna är temat den här veckan "Romaner som baseras på verkliga händelser."

Att läsa böcker som är baserade på en verklig händelse är något speciellt och kan göra att det finns ett extra djup i historien, eller att de väcker starkare känslor än normalt när man läser eftersom man i bakhuvudet vet att det finns ett korn sanning i berättelsen.

Det kan vara underbar lycka, sorg eller obehag beroende på vad det handlar om.

Själv gillar jag historier som är lite mystiska och man vet att något har hänt men inte hur eller varför. 
Dem jag hittat är lite olika, men alla är baserade på verkliga händelser eller personer.


Bildresultat för Blood Countess  av Andrei Codrescu

måndag 25 mars 2019

Månadens klassiker: The Phantom of the Opera - Gaston Leroux

Originaltitel: Le Fantôme de l'Opéra
Författare: Gaston Leroux
Utgiven: 1909
Sidor: 192, Inbunden
Genre: Spänning, Mystik, Gotisk
Förlag: Barnes & Noble
 "Strange things are going on at the Paris Opera House; a mysterious phantom - a skeleton in dinner dress - is wreaking havoc amongst the singers anf backstage staff. But when new managers take over and dismiss the rumours of the Opera Ghost, the terror really begins.
Who is the curious figure stalking the stage at night? How can he be in so many places at once, entering and leaving locked rooms at will? And what is his connection to the beautiful anf talented young soloist Christine?
The phantom of the Opera is perhaps best known for its many stage and screen adaptions, but Gaston Leroux's original text surpasses them all for its Gothic tension and haunting horror."
Jag var lite osäker på hur det skulle gå att läsa den på lite gammaldags engelska men det gick faktiskt ganska bra. Och själva berättelsen tyckte jag var riktigt bra!
(Jag har aldrig läst den förut.)

Den var spännande och mystisk redan från början och jag tyckte heller inte den var så förutsägbar. Men den var mycket mörkare och grymmare än vad jag hade väntat mig, vilket bara är ett plus, och den gotiska känslan och skräcken som finns där blev jag inte besviken på!

Nu efteråt har jag svårt att släppa den och jag vet redan nu att jag kommer att läsa om den fler gånger. Jag har den även på svenska och den vill jag verkligen läsa och se hur det känns!
När det gäller klassiker framöver kommer det nog bli mer av gotiska berättelser, det är något som jag verkligen kommit att älska.

Läs den! ;) 

fredag 22 mars 2019

Böcker från bokrean

 
Det har allt hittat hem lite böcker under den här bokrean i år också. Men det mesta av dem har jag fått i en sen julklapp. Är riktigt nöjd med vad jag har fått och hittat på rean i år! :)


 En Farofylld Överfart - Rachel Rhys 
Stormsystern - Lucinda Riley 
Dimmornas Hus - Alix Rickloff 
Den Engelska Flickan - Katherine Webb


 
Hunden Som Vågade Drömma - Sun-mi Hwang 
Edenbrooke - Julianne Donaldson 
Konklaven - Robert Harrison 
Ormens Skugga - Rick Riordan 
Nevermoor - Jessica Townsend 

 
Labyrint, Vägen In - K Pasche   
Darktown - Thomas Mullen 
Fåglarna och Andra Noveller - Daphne du Marier 
Feberdröm - George R.R. Martin 
Leona: Utan Mänskligt Värde - Jenny Rogneby 
Hemmet - Mats Strandberg

torsdag 21 mars 2019

Hyllvärmare: Labyrinten - Kate Mosse

 
Originaltitel: Labyrinth 
Författarinna: Kate Mosse 
Utgiven: 2005 
Sidor: 620, Inbunden 
Genre: Historisk/Samtida Roman, Äventyr 
Förlag: Norstedts
"I juli 1209 får en sjuttonårig flicka en underlig bok i gåva av sin far. Han hävdar att boken rymmer den heliga Graalens tvåtusenåriga hemlighet och att den leder tillbaka till det gamla Egypten. Fastän Alaïs inte lyckas tyda de främmande orden och tecknen på boksidorna, förstår hon att hennes livsuppgift blir att bevara labyrintens hemlighet och finna ett säkert gömställe för boken.
I juli 2005 hittar Alice Tanner två skelett i en bortglömd grotta i franska Pyrenéerna. Hon förundras över den labyrint som huggits in i grottväggen och inser samtidigt att hon stört friden på en helig plats. En plats som enbart borde finnas i det fördolda. På något vis har Alice blottlagt en fruktansvärd händelse i det förflutna, som samtidigt visar sig vara nyckeln till hennes egen historia..."
Det här är en hyllvärmare som jag hittade på loppis för 6-7 år sedan. 
Och nu när den är slut känner jag en saknad och har lite svårt att hitta de rätta orden för att beskriva den. En grov sammanfattning är att jag inte tyckte så bra om den när jag började, men det hade ändrat sig totalt efter den tagit slut.

Det som var svårt i början var att jag inte kunde komma in i den direkt, jag blev inte engagerad. Många och utförliga miljöbeskrivningar om landskapet och bostäder m.m. men tyckte att människorna man följde fick stå åt sidan lite. Någon enstaka mening om hur de såg ut men inte mycket mer. Jag kände aldrig något för dem och det blev lite segt.

Sen efter ungefär halvvägs in i boken så märkte jag en skiftning. Äntligen kände jag att det började hända saker och jag började faktiskt längta efter att öppna boken. 
Jag hade nu också kommit personerna närmare och alla problem och gåtor som dem fick brottas med, vilket gjorde att jag verkligen hejade på en del men avskydde vissa. 

Och det är stundvis obarmhärtigt och rått, rent avskyvärt vad många människor gjorde genom att använda religion som ursäkt. Det är i grund och botten jakten på makt som driver dem. Ingen är förskonad om de hamnar i vägen eller inte vill offra andra människor. 
Män, kvinnor eller barn (eller en liten hundvalp).

I och med att man får följa Alaïs och Alice i deras respektive tidsåldrar fram och tillbaka så blir det ändå spännande och det är flera gåtor man vill ha svar på och grubblar på under läsningen. Jag ville verkligen veta hur allt hängde ihop och få svar!

Även om det var en del miljöbeskrivningar så var dem bra. Riktigt bra faktiskt, för man färdades in i en annan värld. Och nu när det är slut känner jag mig faktiskt tom, vilket jag är lite överraskad över, för det hade jag inte trott när jag började boken!
Kommer inte glömma den i första taget. 

onsdag 20 mars 2019

Omslagsonsdag - Huvudbonader

Härligt med omslagsonsdag igen och inne hos Boklysten så är temat den här veckan:

Huvudbonader

(och då gäller det allt som man kan ha på huvudet, hatt/mössa/hjälm osv osv.)

Här är mina som jag hittade! :)

 


måndag 18 mars 2019

Agnes Cecilia, En Sällsam Historia - Maria Gripe

 
Författarinna: Maria Gripe 
Utgiven: 1981 
Sidor: 297, Inbunden
Genre: 12-15 år
Förlag: Bonnier Carlsen
"Den där krypande känslan av något oförklarligt, av att någon plötsligt finns bakom ryggen på henne och iakttar - när kände hon så för första gången? Det visste inte Nora. De mystiska stegen som hördes i våningen, de underliga telefonsamtalen, den sorgsna dockan och promenaderna till ödehuset, dit hunden Ludde drog iväg henne.
Vad betydde allt detta? Långsamt börjar hon förstå att någon utanför tid och rum kanske söker kontakt..."
En härlig och mystisk berättelse som jag hade älskat om jag hade läst den när jag var liten. Och jag älskar den nu också. Det här är den första boken jag läst av Maria Gripe så jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig.

Det är en väldigt fin och vacker berättelse, väcker tankar om tid och rum, vad som händer där emellan och om andra människors öde. Den var mer sorglig och tyngre än vad jag väntade mig. Berättelsen är skriven i ett makligt tempo och språket är vackert och okonstlat. Den var heller inte förutsägbar, man visste inte vad som skulle hända härnäst.

Jag tycker om Nora och känner med henne. All den ensamhet och känslan av att vara övergiven som hon har brottats med hela sitt liv. Att inte ha en plats.
Men när alla underliga och övernaturliga saker börjar hända väcks ändå något som kan likna hopp och tröst, och jag hoppas allt ska ordna sig på något vis.

Jag gillade även Dag och Hulda, jag själv kände också tröst hos dem.
Kände mig faktiskt lite nostalgisk när jag läste den för det var sånt här jag tyckte om i bokslukaråldern och den påminner mig om hur det kunde vara då.

Rekommenderar den varmt. 

fredag 15 mars 2019

Title Booktag

Den här tagen såg jag först hos Elzas Bokhylla och tyckte den verkade kul. 
Sen såg jag att flera andra hakade på och gjorde den, så jag blev sugen på att göra den jag med! Det har varit riktigt roligt att se allas svar!

Tänkte först försöka mig på att göra en video jag med men jag är nog lite nervös så det får bli en annan gång

Här är mina svar! :)

1. Den längsta boktiteln du äger.

More Weird Things Customers Says In Bookshops - Jen Campbell
 
2. Den kortaste boktiteln du äger.
 
Vi - David Nicholls
 
 3. En boktitel som inte har med själva innehållet av boken att göra.
 
 
I Dödens och Kärlekens Namn - Liza Pennywitt Taylor

Okej. På sätt och vis är det en liten kärlekshistoria i den här men den är absolut inte i huvudfokus. Större delen av tiden får man följa en man som försöker ta reda på hur kolera sprids på 1800-talet. Det står att det är en "mustig kärleksroman" men jag håller inte riktigt med. Innehållet var något helt annat än vad jag trodde det skulle vara när jag såg titeln.  Men i det här fallet var det inget dåligt utan den blev en positiv överraskning istället!
 
4. En boktitel som passar perfekt med själva innehållet av boken.
 
 S.O.S. i Antarktis - Hammond Innes
 
I det här fallet säger titeln allt!
 
5. En boktitel du irriterar dig på.
 
 Ensam på Mars - Andy Weir

Inget fel på själva titeln egentligen men jag vet inte hur många gånger jag har gått förbi den här boken (har haft den ett tag) och tänkt "Va! Skaffade jag inte den här på svenska??", eftersom på bokryggen står den engelska titeln så stort och fint. 
Och varje gång har jag tagit ut den för att kolla och rynkat pannan och undrar vems sjutton idé det här var. Likaså på framsidan, den engelska titeln står skriven ganska stort medans den svenska får stå i skymundan nertill.

6. Gör en boktitel av böcker du äger.


Under vintergatans alla stjärnor, på andra sidan midnatt.  

Om ni har gjort den tagen får ni gärna länka era svar om ni vill, vore kul att se dem!
Jag har säkert missat några!

torsdag 14 mars 2019

En Mörk och Förvriden Flod - Sharon Bolton

Originaltitel: A Dark and Twisted Tide
Författarinna: Sharon Bolton
Utgiven: 2014
Sidor: 474, Inbunden
Genre: Deckare, Thriller (Lacey Flint, del 4)
Förlag: Modernista
"För att påbörja ett nytt och stillsammare kapitel av sitt liv har Lacey Flint lämnat sitt jobb på The Metropolitan Police och i stället tagit anställning vid Londons flodpolis. Nu lever hon ensam på sin husbåt, där hon hoppas få tid att i lugn och ro slicka sina sår och glömma Mark Joesbury, mannen hon älskar men inte kan få.
Men lugnet blir kortvarigt. En tidig sommarmorgon hittar Lacey ett kvinnolik i floden inte långt ifrån sitt hem, och trots att hon borde veta bättre kan hon inte låta bli att själv försöka lösa den gåta som kommit i hennes väg. Vem är kvinnan och hur hamnade hon i Themsens förrädiska snabba vatten? Och var det verkligen en tillfällighet att det var just Lacey som fann henne?
Samtidigt som Lacey dras in i mordutredningen börjar det dyka upp främmande föremål på hennes husbåt. Hon har en krypande känsla av att någon bevakar henne - någon som vet precis vem hon är och vad som kan få hennes slumrande instinkter att vakna till liv."
Den fjärde boken om Lacey Flint (och den sista?). Jag hoppas verkligen inte att det är hennes sista om Lacey utan att hon nån gång kommer skriva mer böcker om henne.
Jag har älskat alla fyra böckerna om Lacey och det kändes inte som ett definitivt slut heller.
Måste kolla upp det här. :)

Jag tyckte som sagt mycket om den och det var roligt att få följa henne igen och se hur hon sakta har förändrats sen första början.
Och jag gillade även att få följa hennes liv på floden, både inom yrket och privat.
Jag känner igen känslan och kicken man kan få av simning samt den gemenskap som kan komma med andra som simmar.

Den var inte så mörk som jag trodde den skulle vara men det gör absolut ingenting.
Det finns allt en hel del svärta med här ändå! 
Kände verkligen igen Bolton i slutet av boken, som man inte kunde räkna ut innan (förstås!).
Läsningen flöt på väldigt fint och det var korta kapitel så sidorna bara flög fram.

Hoppas som sagt att hon skriver mer böcker om henne men nu har jag flera andra av Bolton som jag längtar efter att kasta mig över!  :)

onsdag 13 mars 2019

Omslagsonsdag: Ögon


Äntligen dags för Omslagsonsdag igen! :)
Den här veckan är det hos Boklysten temat Ögon. 
Om ni tittar in där hittar ni fler tips från andra och vad hon själv hittat för några böcker.

Här är dem jag hittat! :)

 Bildresultat för ensamvarg bok