torsdag 31 januari 2019

S.O.S. i Antarktis - Hammond Innes

Originaltitel: The White South
Författare: Hammond Innes
Utgiven: 1951
Sidor: 285, Häftad
"Valkokeriet Southern Cross, en bjässe på 22 000 ton, har med femhundra man ombord fastnat i den antarktiska isens järngrepp och är i omedelbar fara att brytas sönder. Det sista meddelande som från olycksskeppet når yttervärlden talar om att fartyget övergivits av sin besättning.
En ogenomtränglig barriär av packis har slutit sig kring den plats där Southern Cross förliste, och de räddningsfartyg som skickats ut har med oförrättat ärende måst återvända till sina baser. Under nio outhärdliga långa dygn höll denna händelse en hel värld i spänning och oro; sedan minskades intresset, och snart ägnade ingen en tanke åt Southern Cross öde.
Men den befarade katastrofen skulle få en högst oväntad epilog. Och här vidtar skildringen av händelserna bakom tragedin, sådan den upplevdes av Duncan Craig, en före detta sjöofficer. 
Hans berättelse om hur en handfull engelsmän och norrmän tillsammans tar upp kampen för sin befrielse undan kölden, svältdöden och den gastkramande isoleringen är fylld av en intensiv spänning som håller läsaren obönhörligt fången."

Åh vilket nervslitande äventyr jag har varit med om! Den här var riktigt bra! :)
Spännande men även obarmhärtig. Jättebra miljö- och personbeskrivningar.

Inte så förutsägbart, det var svårt att tänka sig hur det skulle gå för alla.
Jag gillade Gerda och Craig. Vissa konstateranden om kvinnor rynkade jag på näsan åt men de var som tur var inte så många.

En riktigt bra äventyrs/överlevnadsbok! Rekommenderas!

4 kommentarer:

 1. Är det helt påhittat eller baserat på verkliga händelser? Lät som det kunde vara båda på beskrivningen :D Spännande låter den i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag har förstått det rätt så gjorde Hammond långa resor för att samla material till sina böcker. Han har själv deltagit i valfångst i Antarktis, så det är en väldigt levande och bra miljöbeskrivning i boken! Så på det området är allt äkta och sant men själva "olyckan" med fartygen och kampen för överlevnad tror jag är påhittad. Men han hade nog lite kunskaper om vad som krävdes för att överleva där. Kan verkligen rekommendera boken! :D

   Radera
  2. Tack för svaret :D. Den låter verkligen intressant! Måste kika om det går att hitta den via bibblo!

   Radera
  3. Ja kolla får du se! :D Håll annars utkik på loppis och sånt!

   Radera

Tack för din kommentar! :)