tisdag 9 mars 2021

Tisdagstrion v. 10 - Musik i böckernas värld

 

Ett roligt tema den här veckan inne hos Ugglan & Boken, nämligen Musik i böckernas värld. Jag insåg efter en stund av funderingar på temat, att jag har läst många bra böcker med underbara inslag av musik i dem, men kunde inte för mitt liv komma på vilka böcker det var. Och de flesta av dem har jag nog tyvärr inte kvar. Men! Det var bara att göra en kopp te och gå på jakt i biblioteket. Till vacker pianomusik förstås.
Den här minns jag var bra när jag läste den för några år sedan. Man får följa fem violinister som ska spela in en skiva tillsammans på en ö och det sker ett mord bland dem. En deckare.
I London 1886 får den tillbakadragne pianostämmaren Edgar Drake en märklig förfrågan från krigsministeriet. En ytterst sällsynt Erardflygel har nyligen fraktats till de krigshärjade djunglerna i Burma och behöver nu stämmas. Även om omslaget ser lite färglöst ut så är inte själva berättelsen det. En historia av det lite långsammare slaget och med väldigt vackra miljöbeskrivningar.
Jag kunde inte låta bli att ta med den här. Alla vackra sånger som finns i boken tycker jag förde väldigt mycket till själva berättelsen och upplevelsen av Midgård och dess olika släkten.

26 kommentarer:

 1. Törs jag erkänna att jag inte ens läst Sagan om Ringen????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du törs! :D Det är många som inte har läst Sagan om Ringen. Och det är heller inga böcker som man måste läsa. Allas smak är olika som tur är. :)

   Radera
 2. Den enda jag har läst här är Sagan om ringen. Jag är glad att jag läste den när jag var yngre och hade gott om tid. Nu är jag osäker på om jag någonsin kommit igenom den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tar verkligen tid att läsa dem. Eller det gjorde det för mig i alla fall. Ska nog prova att läsa den igen någon gång i framtiden men det är inte säkert att jag kommer ta mig igenom den då.

   Radera
 3. Åh tänkte inte ens på Sagan om ringen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den såg jag i sista stund när jag gick på jakt efter böcker bland hyllorna! :D

   Radera
 4. Jag måste verkligen läsa Sagan om ringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du känner för att testa så gör gärna det! :)

   Radera
 5. Sagan om Ringen, såklart. Att jag inte tänkte på dem, de har ju en självklar plats denna veckan. Tack för tipsen av de andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först var jag lite osäker på den men tänkte att sånger är ju också musik. Varsågod! Hoppas du hittade något intressant. :)

   Radera
 6. vackert omslag på den första. Pianostämmaren blir jag nyfiken på. Sagan om ringen har jag inte lyckats ta mig igenom. men jag har sett filmerna i alla fall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt omslaget som gjorde att jag plockade upp den. Pianostämmaren kan jag verkligen rekommendera. Filmerna har jag sett flera gånger, älskar dem! :)

   Radera
 7. Alverna i Sagan om ringen spelar och sjunger mycket. Det har jag inte tänkt på. Pianostämmaren blir jag också nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst spelar alverna instrument också? Var lite osäker först men jag kom ihåg att dem sjöng mycket. Väldigt fina texter också. :) Pianostämmaren kan jag verkligen rekommendera!

   Radera
 8. Åh, 'Pianostämmaren'! Den älskade jag men tänkte inte alls på. Sagan om ringen är ju underbar, men jag minns inte så mycket sånger i den. Mest dikten om olifanterna :) Ugglan i topp är ursöt och i rummet där nere skulle jag gärna sitta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pianostämmaren blev en härlig överraskning för mig. Ja just det, olifanterna minns jag ju! Och om jag minns rätt var det nog mer sånger i första boken, inte lika mycket i de två andra. Jag kunde inte låta bli att ta med ugglan, tyckte han kunde få vara med den här veckan. ;)

   Radera
 9. Om man inte har böcker med nån "musiktitel" eller uppenbart omslag, så förstår jag inte hur folk ens kommer ihåg vilka böcker som innehöll vad. Jag är typ glad om jag minns vilka böcker jag läst och inte, haha. Kommer inte ihåg vad böckerna handlade om mer än ytligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan också ha svårt att komma ihåg många böcker i efterhand. Men om det är en bok som jag älskar, eller ett särskilt inslag iden, så sitter det som berget och jag kan inte glömma det om jag ens ville. ;)

   Radera
 10. Har inte läst någon av dina böcker. Har försökt läsa Sagan om ringen flera gånger..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland funkar vissa böcker helt enkelt inte, det kan jag känna igen mig i. Då är det tur att man kan se filmerna istället! :D

   Radera
 11. Började på Sagan om ringen ett par gånger men det gick bara inte så den har jag gett upp. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde du rätt i. ;) Ingen mening med att envisas med en bok som man inte tycker om. Hoppas du hittade något intressant! :)

   Radera
 12. Pianostämmaren tyckte jag mycket om, men den kom jag inte alls på till min trio :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var väldigt bra, fint skriven. Jag hade tur som råkade se den där den stod allra längst in i en av bokhyllorna. ;)

   Radera
 13. Otippat med den sista där, men det stämmer ju! Många är sångerna i den. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tyckte den passade ändå! :) Sång är ju också musik och dem finns det ju som sagt gott om i boken. ;)

   Radera

Tack för din kommentar! :)