måndag 14 december 2020

Julfritt - John Grisham

 

Titel: Julfritt
Författare: John Grisham
Sidor: 178
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2001
"Tänk dig ett år utan jul. Att inte behöva trängas i varuhusen, gå på julfester, äta en massa fet mat, få julklappar som man inte vill ha. Allt det där är just vad Luther och Nora Krank vill slippa när de bestämmer sig för att, för en gångs skull, strunta i att fira jul. De kommer inte att bjuda in grannarna på det traditionella julkalaset, de kommer att vara de enda på hela gatan som inte kommer att ha några juldekorationer eller någon julgran. När det väl blir jul ska de ha gett sig iväg på en härlig kryssning i Karibien.

Men att strunta i julen är inte så enkelt som de tror - de upptäcker snart att det kan få väldiga konsekvenser...

Julfritt är en dråplig skildring av det kaos och den hysteri som blivit en del av jultraditionen. En klassisk saga i modern tappning."

Den här var en väldigt underhållande läsning! Jag sträckläste den under ett dygn, hade svårt att lägga ned den. Nu är den ju visserligen ganska kort och väldigt lättläst. Men den var som sagt underhållande. Jag kom på mig själv att verkligen heja på Luther och Nora när dem vågar gå emot strömmen. Speciellt på en gata där grannarna har en väldigt tät sammanhållning och rivalitet på samma gång. Många svenskar kan nog känna igen sig fast de aldrig skulle erkänna det för sig själva ens en gång.

Jag förstår verkligen den meningslöshet som framförallt Luther känner inför julen angående dess många (och dyra) sysslor som ska göras varje år och som jag själv aldrig skulle orka med eller tycka vara roligt att göra vid jul. Men boken är också skriven med en härlig humor och glimten i ögat som gjort att jag dragit på smilbanden några gånger. Grisham skriver bra, karaktärerna kommer lätt fram och man känner genast igen "typen" på många. 

Men så på själva julafton händer något helt oväntat och där konsekvenserna av att skippa julen slår ner på dem med full kraft. Jag ska inte avslöja något utan vill bara säga att jag tyckte ändå om slutet.

Vill man ha något lättläst och underhållande (och utan gulliga förälskelser) nu runt jul så kan jag rekommendera den här. Tror också den har gjorts som film, ifall man inte vill läsa boken.

Boken finns inne på Bokbörsen.

6 kommentarer:

 1. Den har jag läst! Lite larvig ibland (vilket berodde på att amerikaner gör så stor sak av allting) men den hade sina poänger. En kul bok att läsa i december.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var väldigt kul att läsa i December och som du säger, den hade sina poänger. Ja i usa verkar de tävla i det mesta. :)

   Radera
 2. Lät som en underhållande och annorlunda bok! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den! Kan rekommendera om man vill ha något kort och lättläst. Sen tycker jag ju alltid det är kul är när man går emot vad som är "normalt". :)

   Radera
 3. Jag minns faktiskt inte om jag har läst boken, eller bara sett filmen. Vet att jag sett den flera gånger så kanske bara är därifrån jag kommer ihåg berättelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte sett filmen men har alltid velat göra det. Speciellt nu när jag har läst boken. :D

   Radera

Tack för din kommentar! :)